Trwa ładowanie...

Werbena cytrynowa - właściwości, zastosowanie w kuchni, pomysły

 Kinga Olchowy
10.01.2022 15:39
Werbena cytrynowa, nazywana inaczej miłowanką trójlistną, to roślina uprawiana głównie w Europie i Ameryce Południowej
Werbena cytrynowa, nazywana inaczej miłowanką trójlistną, to roślina uprawiana głównie w Europie i Ameryce Południowej (AdobeStock)

Werbena cytrynowa, nazywana inaczej miłowanką trójlistną, to roślina uprawiana głównie w Europie i Ameryce Południowej. Wykazuje szereg właściwości leczniczych i świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa albo aromatyczny napar. Jak można ją wykorzystać i jaki ma wpływ na zdrowie?

spis treści

1. Czym jest i jak wygląda werbena cytrynowa?

Werbena cytrynowa (z łac. lippia citriodora), czyli lippia trójlistna lub miłowanka, to krzew, osiągający wysokość do 2 metrów. Posiada długie, spiczadte liście i kwitnie z reguły od lata aż do późnej jesieni. Ma gęste kwiatostany z niewielkimi, białymi kwiatkami.

Werbena zawiera mnóstwo olejków eterycznych oraz związków o działaniu leczniczym. Znajdują się one w młodych liściach, które po zgnieceniu uwalniają intensywny zapach i wszystkie swoje dobroczynne właściwości.

2. Właściwości werbeny cytrynowej

Werbena cytrynowa zawiera przede wszystkim:

Zobacz film: "Zioła ułatwiające zasypianie"
  • glikozydy (witeksynę oraz izowiteksynę)
  • flawonoidy
  • werbenaliny
  • seskwiterpeny
  • ligany

Napar przygotowany z werbeny sprawdzi się jako remedium na pierwsze objawy przeziębienia. Wspiera odporność i pomaga zwalczać choroby górnych dróg oddechowych. Dodatkowo działa moczopędnie, a więc poprawia pracę nerek. Dzięki temu pomaga także zmniejszać obrzęki.

Zawartość werbenalin sprawia, że napar skutecznie łagodzi migrenę, a także wspiera leczenie zapalenia zatok. Dodatkowo poprawia nastrój i działa wspomagająco w leczeniu stanów lękowo-depresyjnych (jako uzupełnienie psycho– i farmakoterapii). Ułatwia także zaśnięcie.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Werbena cytrynowa w kuchni

Werbenę cytrynową wykorzystuje się głównie do przygotowania aromatycznego naparu. Młode liście należy lekko zgnieść w dłoniach, a następnie umieścić w szklance lub zaparzaczu i zalać gorącą wodą.

Dodatkowo werbena może być stosowana jako przyprawa. Doskonale pasuje do dań rybnych, mięsnych, do marynat i dressingów, a także sałatek warzywnych.

Świetnie sprawdza się także w orzeźwiających napojach i koktajlach. Jej intensywny, cytrynowy zapach sprawia, że werbena poprawia smak deserów, lodów oraz mieszanek owocowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze