Werbena cytrynowa - właściwości, zastosowanie w kuchni, pomysły
Werbena cytrynowa, nazywana inaczej miłowanką trójlistną, to roślina uprawiana głównie w Europie i Ameryce Południowej. Wykazuje szereg właściwości leczniczych i świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa albo aromatyczny napar. Jak można ją wykorzystać i jaki ma wpływ na zdrowie?
1. Czym jest i jak wygląda werbena cytrynowa?
Werbena cytrynowa (z łac. lippia citriodora), czyli lippia trójlistna lub miłowanka, to krzew, osiągający wysokość do 2 metrów. Posiada długie, spiczadte liście i kwitnie z reguły od lata aż do późnej jesieni. Ma gęste kwiatostany z niewielkimi, białymi kwiatkami.
Werbena zawiera mnóstwo olejków eterycznych oraz związków o działaniu leczniczym. Znajdują się one w młodych liściach, które po zgnieceniu uwalniają intensywny zapach i wszystkie swoje dobroczynne właściwości.
2. Właściwości werbeny cytrynowej
Werbena cytrynowa zawiera przede wszystkim:
- glikozydy (witeksynę oraz izowiteksynę)
- flawonoidy
- werbenaliny
- seskwiterpeny
- ligany
Napar przygotowany z werbeny sprawdzi się jako remedium na pierwsze objawy przeziębienia. Wspiera odporność i pomaga zwalczać choroby górnych dróg oddechowych. Dodatkowo działa moczopędnie, a więc poprawia pracę nerek. Dzięki temu pomaga także zmniejszać obrzęki.
Zawartość werbenalin sprawia, że napar skutecznie łagodzi migrenę, a także wspiera leczenie zapalenia zatok. Dodatkowo poprawia nastrój i działa wspomagająco w leczeniu stanów lękowo-depresyjnych (jako uzupełnienie psycho– i farmakoterapii). Ułatwia także zaśnięcie.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Werbena cytrynowa w kuchni
Werbenę cytrynową wykorzystuje się głównie do przygotowania aromatycznego naparu. Młode liście należy lekko zgnieść w dłoniach, a następnie umieścić w szklance lub zaparzaczu i zalać gorącą wodą.
Dodatkowo werbena może być stosowana jako przyprawa. Doskonale pasuje do dań rybnych, mięsnych, do marynat i dressingów, a także sałatek warzywnych.
Świetnie sprawdza się także w orzeźwiających napojach i koktajlach. Jej intensywny, cytrynowy zapach sprawia, że werbena poprawia smak deserów, lodów oraz mieszanek owocowych.