Wesoła sałatka
Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.
W tym artykule:
Składniki:
- szparagi,
- czerwona papryka,
- cebula,
- kolendra,
- sos pesto,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.
Komentarz:
Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu,
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.