2 z 6WHO nie pozostawia złudzeń i ponownie apeluje
Eksperci z Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (IARC), działającej przy WHO, już w 2015 r. zadecydowali o wpisaniu przetworzonego mięsa na listę najbardziej kancerogennych produktów. Oznacza to, że wędliny, kiełbasy i gotowe dania mięsne są tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, azbest czy arszenik.
Eksperci nie mają wątpliwości, że im więcej przetworzonego mięsa w diecie, tym większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także prostaty i trzustki. Wystarczy 50 gramów salami czy kiełbasy dziennie, aby zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita o 18 proc. Taka ilość to mniej niż dwa plasterki wędliny.
IARC przeanalizowała dane zebrane z ponad 800 różnych badań z całego świata. Uznała, że dowody są wystarczające, aby uznać przetworzone produkty mięsne za przyczyniające się do nowotworów.
Agencja podała informację, że w wyniku nowotworów spowodowanych przez nadmierne spożywanie przetworzonego mięsa, co roku umiera 34 tys. osób. W porównaniu do miliona zgonów wywołanych przez palenie papierosów, taka liczba wydaje się niewielka. WHO uznała jednak, że to kwalifikuje przetworzone mięsne produkty do wpisania na listę substancji kancerogennych.