Optymalna dawka witaminy D
Amerykański Instytut Medycyny wydał zalecenie, zgodnie z którym znacznie podnosi się dzienną dawkę spożycia witaminy D. Warto jednak pamiętać, aby jej nie przekraczać.
1. Zalecane dzienne spożycie witaminy D
Do tej pory wskazane spożycie witaminy D wynosiło 400 i.u. (międzynarodowych jednostek) dziennie. Institute of Medicine zwiększył tą wartość o 200 jednostek dla osób do 70 roku życia i o 400 i.u. dla starszych.
2. Nadmiar witaminy D
Niektórzy lekarze twierdzą, iż większa ilość spożywanej witaminy D zapobiega zachorowaniom na raka okrężnicy. Z drugiej strony pojawiają się głosy sugerujące, iż nadmiar witaminy D sprzyja rozwojowi raka trzustki. Doktor Joann Manson z Harvard Medical School ustanawia 4000 i.u. górną granicą dziennego spożycia, której przekroczenie może okazać się groźne dla człowieka.
3. Źródła witaminy D
Witamina D odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Buduje kości i zęby, a także odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Co więcej wspomaga naszą odporność. Jej głównym źródłem jest sam organizm, który wytwarza ją pod wpływem promieniowania słonecznego. Można ją również dostarczać w diecie (choć w mniejszych ilościach), przede wszystkim zaś w nabiale. Tłuste ryby morskie są pod tym względem najlepszym wyborem.