Większość z nas tak robi. Fatalny błąd podczas jedzenia mandarynek
W sezonie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po mandarynki i pomarańcze. To doskonałe źródło witaminy C, dzięki czemu w przyjemny sposób możemy wzmocnić naszą odporność. Dietetycy ostrzegają jednak przed błędem dotyczącym ich spożywania, który może mieć groźne skutki dla zdrowia.
1. Właściwości mandarynek
Mandarynki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zawierają duże ilości witamin C i A, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają procesom starzenia. Witamina A dodatkowo dobrze wpływa na nasz wzrok, zmniejsza ryzyko rozwoju jaskry i zaćmy.
To również doskonały pomysł na przekąskę dla osób walczących z nadwagą, bo mandarynki są lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 gramów to ok. 45 kcal, przy czym jedna mandarynka waży średnio ok. 65 gramów.
2. Ile mandarynek można zjeść dziennie?
Eksperci przypominają jednak, że jak we wszystkim, również w przypadku mandarynek trzeba zachować umiar. Owoce są bogate w błonnik i kwasy, a to oznacza, że spożycie zbyt dużej ilości może się skończyć biegunką i bólami brzucha. - Zalecana ilość, jaką powinniśmy jeść to dwa-trzy owoce dziennie - wyjaśnia cytowany przez "Dzień Dobry TVN" dietetyk Michał Marciniak.
Wielu z nas zapomina też o umyciu mandarynek przed spożyciem, zakładając, że skoro obieramy je ze skórki, nie ma już takiej potrzeby. To błąd. Owoce docierają do nas z reguły z południa Europy, ale żeby przetrwać transport są spryskiwane środkami grzybobójczymi i preparatami opóźniającymi dojrzewanie, dlatego tak ważne jest dokładne umycie owoców, zanim zaczniemy je obierać.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Źródło: WP.pl