Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyczka mówi o konkretnych zaleceniach

Trudno nawet wyobrazić sobie, by jajek zabrakło na wielkanocnym stole. Są składnikiem wielu potraw świątecznych. Ile zatem możemy zjeść jajek w nachodzące święta, żeby wyszło nam na zdrowie? Dietetyk Barbara Porębska zachęca, aby wzbogacić menu o jajka przepiórcze i kacze, które w niektórych krajach uznawane są za wykwintny smakołyk.

Jajka to jeden z najzdrowszych produktów na świecieJajka to jeden z najzdrowszych produktów na świecie
Źródło zdjęć: © Getty Images 

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie

Jajka to jeden z najbardziej odżywczych produktów spożywczych, który znajduje się na drzwiach niemal każdej lodówki. Nie tylko są pyszne! Zawierają także dużo białka, przeciwutleniaczy, witamin (m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12) oraz składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, jod, magnez, potas, selen, wapń i żelazo. Jajka jako źródło wielu pozytywnych związków mają korzystny wpływ na układ krwionośny i zmniejszają ryzyko chorób serca, m.in. udaru mózgu czy poważnych incydentów wieńcowych.

- Jajka to najlepsze źródło biodostępne dla człowieka. Mit o tym, że cholesterol w jajkach jest groźny, został dawno obalony przez wielu naukowców. Jest to już powszechna wiedza, więc rzadko kto, myśli, że jajka są w jakikolwiek sposób szkodliwe - wyjaśnia dietetyczka Barbara Porębska w rozmowie z portalem WP abcZdrowie.

Ile jajek można zjeść w święta?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jeść nie więcej niż jedno lub dwa jajka w ciągu dnia. Liczba nie powinna przekraczać 10 tygodniowo.

Najgorsze rodzaje sera

Przeciętny Polak na śniadanie zjada jedno jajko co drugi dzień. Ma ono zaledwie 80 kalorii, a potrafi dostarczyć niezbędną porcję energii na dłuższy czas. Podczas świąt wielkanocnych można pozwolić sobie na większą ilość jajek i jajecznych przysmaków. Zdaniem ekspertki to, ile możemy zjeść, zależy od potrzeb danej osoby.

- Z pewnością zjedzenie dwóch jajek dziennie nikomu nie zaszkodzi. Nie jesteśmy maszynami, są na przykład osoby, które czują sie świetnie na diecie na bazie jajek. Moim zdaniem należy zachować umiar w spożywaniu jajek. Dieta jest zawsze sprawą indywidualną i powinny znaleźć się w niej wartości odżywcze, których sami nie jesteśmy w stanie wytworzyć, np. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe czy witamina B12 - tłumaczy dietetyczka.

- Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do jedzenia jajek i zje trochę więcej w święta niż zwykle, to na pewno nic mu się nie stanie. Nie warto jednak przejadać się w święta wielkanocne. Nie ma takiego pokarmu, który można byłoby jeść bez ograniczeń, woda w nadmiarze może również zaszkodzić. Bardziej polecałabym zachowanie umiaru przy piciu alkoholu i jedzeniu ciast, niż przy spożywaniu akurat jajek - dodaje.

Na stole wielkanocnym nie muszą jedynie królować jajka kurze. W opinii specjalistki nadchodzące święta, to idealna okazja, aby spróbować jajek kaczych lub jajek przepiórczych.

Jak wybierać jajka? Dietetyczka radzi

Przy wyborze jajek powinniśmy kierować się przede wszystkim wysoką jakością, a nie ceną. Najważniejszą informacją dla konsumenta jest pierwsza cyfra, która znajduje się na skorupce jajka. Oznacza to, z jakiej hodowli pochodzi jajko, czyli:

  • 0 – hodowla ekologiczna,
  • 1 – wolny wybieg,
  • 2 – chów ściółkowy,
  • 3 - chów klatkowy.

- To, jakiej jakości spożywamy jajka, jest ważniejsze niż to, ile konkretnie zjemy ich w ciągu dnia. Dlatego też najlepiej kupować jajka prosto od gospodarza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, należy w sklepie czy na targu jajka wybierać z pieczątką zero. To znaczy, że pochodzą one z hodowli ekologicznej. Jajka z wybitą cyfrą trzy na skorupce są od kur z chowu klatkowego. Ich wartość odżywcza, w tym proporcje kwasów tłuszczowych i ilość luteiny, może być zupełnie inna w tych jajkach - tłumaczy Barbara Porębska.

Jajek nie można gotować zbyt długo. Dlaczego?

Ekspertka zwraca uwagę, aby nie przegotowywać jajek. Zbyt długo gotowane jajko, ponad dziesięć minut, traci smak, część wartości odżywczych, a wokół żółtka powstaje sinofioletowa otoczka. Jest też trudniejsze do strawienia.

- Aby jajka ładnie prezentowały na stole świątecznym, warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody. Po to, żeby skorupka nie wyschła zbyt szybko i dzięki temu dużo łatwej będzie można obrać jajko, nawet jeśli jest bardzo świeże i ma tendencję do łuszczenia się białka wraz ze skorupką - radzi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka