Wino z czarnego bzu – właściwości i przepis

Wino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Warto po nie sięgać również ze względu na właściwości prozdrowotne. Trunek pomaga przy przeziębieniach, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Co warto wiedzieć?

Wino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacieWino z czarnego bzu jest nie tylko napojem alkoholowym o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest wino z czarnego bzu?

Wino z czarnego bzu, zarówno z jego kwiatów, jak i owoców, ma nie tylko niepowtarzalny, zdecydowany i charakterystyczny smak oraz aromat, ale i wiele cennych właściwości. Warto pamiętać, że roślina wykazuje działanie prozdrowotne, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Bez czarny (Sambucus Nigra), zwany również lekarskim lub dzikim, to krzew liściasty, którego owoce i kwiaty w medycynie naturalnej traktowane są jako środek przeciw przeziębieniu.

Działają przeciwgorączkowo, łagodzą kaszel oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto pomagają w zaburzeniach trawiennych. Bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych w medycynie ludowej, którą do dziś wykorzystuje się do robienia nalewek, soków, win czy syropów.

Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis

Kwiaty bzu obserwuje się wiosną, na przełomie maja i czerwca. Po zakwitnięciu na krzewie pojawiają się owoce bzu w postaci drobnych, kulistych, soczystych pestkowców. Początkowo są zielone, z czasem nabierają intensywnej ciemnoczerwonej barwy. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Wówczas stają się ciemnogranatowe lub czarne.

Owoce bzu czarnego zawierają duże ilości witaminy C, soli mineralnych, kwasy fenolowe, garbniki, flawonoidy, sterole. Ale nie tylko owoce czarnego bzu uznawane są za lecznicze. Nie mniejszym uznaniem cieszą się jego kwiaty. Kwiaty czarnego bzu są zasobne w witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk.

Zawierają również sterole, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę garbniki i rutynę. To dlatego wykazują działają wykrztuśnie i napotnie, antywirusowowe i moczopędnie. Wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych oraz odporność, naczynia włosowate.

Działają również oczyszczająco, przyspieszają przemianę materii, a i stabilizują krwiobieg. To dlatego wino z czarnego bzu, w rozsądnych ilościach, warto spożywać – na zdrowie.

Działanie wina z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu można pić dla smaku oraz w celu rozluźnienia, ale i warto po nie sięgać w celach zdrowotnych. Okazuje się, że trunek reguluje trawienie i wzmaga apetyt, ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, a także zapalne. Pomaga na przeziębienie, łagodzi ból gardła. Korzystnie wpływa na organizm i wygląd skóry, ponieważ zawiera sporo antyoksydantów.

Posiada również właściwości moczopędne, wspiera pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Ponadto chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.

Bardzo ważne jest, by pamiętać, że czarny bez, choć jest rośliną cenną i wartościową, posiada własności trujące. W świeżych, zwłaszcza niedojrzałych owocach występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna, które mogą wywoływać sensacje trawienne. Aby zneutralizować ich szkodliwe działanie, surowiec należy poddać obróbce termicznej, pamiętając o zapewnieniu wysokiej temperatury.

Wino z kwiatów czarnego bzu

Aby przygotować wino z kwiatów czarnego bzu należy przygotować:

  • 40 kwiatostanów bzu,
  • 5 litrów wody,
  • 1,5 kg cukru (to ilość orientacyjna, można dodać więcej, by wino było słodsze),
  • 0,5 kg miodu,
  • 3 cytryny.

Dojrzałe kwiaty czarnego bzu, pozbawione zielonych łodyg, należy oczyścić oraz położyć w ciepłym i przewiewnym miejscu, by pozbyć się czarnych robaczków.

Wodę trzeba zagotować i rozpuścić cukier. Gdy nieco przestygnie, należy dodać miód i kwiaty bzu. Jeśli syrop nie jest dość słodki, należy go dosłodzić, po czym odstawić w chłodne miejsce na minimum dobę. Kolejny krokiem w procesie produkcji wina z czarnego bzu to odcedzenie kwiatów i dodanie soku z cytryn.

Przepis na wino z owoców czarnego bzu

Aby przygotować wino z owoców czarnego bzu należy 1,5 litra owoców (muszą być umyte, oczyszczone i dojrzałe, czyli czarnofioletowe) wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Po doprowadzeniu do wrzenia trzeba wyłączyć gaz lub płytę grzewczą. Należy poczekać, aż owoce przestygną, a następnie owoce wraz z sokiem przełożyć do czystego pojemnika fermentacyjnego (balonu z korkiem i rurką fermentacyjną).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu z 3,5 litra wody i 1 kg cukru. W tym celu należy w dużym naczyniu zagotować wodę z cukrem. Roztwór trzeba odstawić do przestygnięcia, potem dodać kwas cytrynowy (2–3 g na litr nastawu) i połączyć go z zawartością pojemnika fermentacyjnego. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży winiarskich i wymieszanie całości.

Po 2-3 tygodniach całość trzeba przefiltrować, by oddzielić owoce od cieczy. Trunek dalej musi fermentować bez owoców. Po mniej więcej 2 miesiącach przefiltrowane wino z czarnego bzu można rozlać do butelek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka