Tiamina (witamina B1) - rola, niedobór, źródła w diecie
Tiamina, czyli witamina B1 lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Tiamina została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło tiaminy stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do objawów niedoboru witaminy B1 należą: uczucie zmęczenia, drażliwość, zaburzenia koncentracji uwagi, obniżenie nastroju.
1. Funkcje tiaminy
Tiamina pełni w organizmie trzy zasadnicze funkcje: uczestniczy w procesach energetycznych, w reakcjach prowadzących do syntezy nukleotydów i NADPH (główny związek w szlaku przemian kwasów tłuszczowych oraz w procesach neurofizjologicznych.
Tiamina to witamina B1 niezbędna do prawidłowych przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Tiamina jest wykorzystywana w komórkach wielu tkanek – serca, wątroby, mięśni szkieletowych.
Tiamina odgrywa istotną rolę w układzie nerwowym, ponieważ bierze udział w syntezie neurotransmiterów warunkujących prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Ponadto uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach, odnowie białek, przez co wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
2. Niedobór witaminy B
Zbyt małe spożycie tiaminy może prowadzić do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego (zaburzeń trawienia i wydzielania soku żołądkowego), zaburzeń neurologicznych polegających na upośledzeniu przemiany cukrów – głównego źródła energii dla mózgu – co prowadzi do gromadzenia się dużej ilości związków (kwasu mlekowego i pirogronowego), których nadmiar zaburza funkcjonowanie tego układu.
Kolejnym powikłaniem niedoboru tiaminy mogą być zaburzenia sercowo-naczyniowe oraz wiele niecharakterystycznych objawów, takich jak: zmniejszenie apetytu, zmniejszenie masy ciała, depresja, osłabienie mięśni, zaburzenia czucia i popędu płciowego czy zanik miesiączkowania.
Z kolei żywieniowej hiperwitaminozy B1 jak dotąd nie odnotowano. Przy suplementacji witaminowej małe dawki tiaminy na ogół nie są toksyczne. Objawy uboczne podawania tiaminy występują bardzo rzadko i są to jedynie objawy typu alergicznego.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 (tiaminę), jak na każdy składnik pokarmowy, jest uzależnione od wieku, aktywności fizycznej i składu diety. Dieta bogata w węglowodany zwiększa zapotrzebowanie na tiaminę. Zalecenia podają, że tiamina powinna być spożywana w przedziale od 1,3 do 2,2 mg na dobę.
Niedobór tiaminy najczęściej występuje u osób stosujących dietę niezawierającą mięsa oraz produktów zbożowych (pieczywa), kasz, makaronów). Brak witaminy B1 w organizmie występuje w następstwie niedożywienia oraz upośledzenia jej wchłaniania, często u anorektyczek i alkoholików.
3. Objawy niedoboru witaminy B
Do łagodnych objawów niedoboru witaminy B1 należą:
- uczucie zmęczenia,
- drażliwość,
- obniżenie nastroju,
- zaburzenia koncentracji,
- przyspieszenie częstości rytmu serca,
- wzrost ciśnienia tętniczego,
- obrzęki obwodowe.
Długotrwały brak tiaminy powoduje utrwalenie zmian neurologicznych. Awitaminoza witaminy B1 powoduje rozwój choroby zwanej beri-beri. Schorzenie to objawia się zanikiem mięśni, osłabieniem siły skurczowej mięśnia sercowego, niskim ciśnieniem tętniczym, obrzękami, porażeniem nerwów oraz zaburzeniami psychicznymi (depresja, apatia, psychozy).
Osoby zażywające leki moczopędne – np. furosemid, częściej cierpią z powodu niedoboru witaminy B1.
4. Źródła tiaminy
Witamina B1 wchłania się w jelicie cienkim. Zapotrzebowanie na witaminę B1 jest uzależnione od wieku, płci oraz zawartości węglowodanów w diecie i waha się od 0,5 mg/dobę u niemowląt do 2,2 mg/dobę u kobiet karmiących. Zalecana dawka dobowa (recommended daily allowance – RDA) wynosi 1,2-1,5 mg dla mężczyzn i 1,0-1,1 mg dla kobiet.
Głównym źródłem witaminy B1 w diecie są:
- zarodki pszenne,
- nasiona słonecznik,
- wzbogacane płatki śniadaniowe,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- wieprzowina,
- polędwica,
- szynka wiejska,
- drożdże,
- muesli,
- ryż brązowy,
- orzechy,
- groszek zielony,
- kiełki soi,
- pieczywo pełnoziarniste,
- ryby,
- szparagi,
- por,
- kalafior,
- kapusta,
- szpinak,
- brukselka,
- ziemniaki,
- awokado,
- arbuz,
- mandarynki,
- porzeczki,
- kasze,
- chleb żytni jasny,
- suszone owoce.
Niewielkie jej ilości znajdują się w warzywach i owocach.
Produkt | Zawartość w mg/100 g | Produkt | Zawartość w mg/100 g |
---|---|---|---|
Mięso wieprzowe | 0,54 | Brukselka | 0,1 |
Jaja | 0,13 | Kalafior | 0,11 |
Chleb razowy żytni | 0,19 | Pomarańcze | 0,1 |
Płatki owsiane | 0,2 | Łosoś | 0,17 |
Tiamina wykorzystywana w lecznictwie jako środek wspomagający działanie niesteroidowych leków przeciwbólowych stosowanych w bólach kręgosłupa oraz w okolicy krzyża.