3 z 7Witamina P zapobiega udarom
Głównym źródłem witaminy P są cytrusy. Z badań opublikowanych w ''Journal of Nutrition'' wynika, że osoby, które mają dietę bogatą w owoce cytrusowe i soki, mają o 31 proc. niższe ryzyko udaru niż osoby, które jedzą niewiele owoców.
Podobne badanie wykonano na grupie 70 tys. kobiet. Na podstawie analiz ich nawyków żywieniowych dowiedziono, że osoby które spożywają duże ilości produktów bogatych we flawonoidy, są o 19 proc. mniej narażone na niedokrwienny udar mózgu.
Najwięcej flawonoidów znajduje się w białej skórce cytrusów. Podczas jedzenia nie warto jej dokładnie usuwać.
Witamina P dzięki swoim właściwościom poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Wpływa także na regulację poziomu cholesterolu LDL we krwi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: 10 sygnałów ostrzegawczych, które wysyła organizm przed udarem