2 z 7Właściwości żołędzi
W dzisiejszych czasach żołędzie pełnią głównie funkcję materiału siewnego. W przeszłości stanowiły jednak źródło pożywienia. I nie ma w tym nic dziwnego. Owoce dębu w ok. 37 proc. składają się ze skrobi, w ok. 7 proc. z innych węglowodanów i w ok. 8 proc. z białka
Przed spożyciem żołędzi należy przeprowadzić ługowanie. Polega ono na namaczaniu obranych i rozdrobnionych owoców w gorącej wodzie i popiele dębowym. Zabieg jest czasochłonny i dość wymagający, dlatego też zługowane żołędzie lepiej kupić w sklepie.
Dlaczego warto spróbować żołędzi chociaż raz w życiu? Są one nie tylko skrabnicą lekkostrawnej skrobi, która wspomaga odchudzanie pęczniejąc w żołądku i dając uczucie sytości, ale także dostarczają witamin z grupy B, właszcza B6. To także źródło kwasu foliowego, składnika regulującego wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł