6 z 7Wyjątkowość kiełkującego ryżu
Produkt ten powstaje poprzez selekcję najlepszych gatunkowo ziaren ryżu, które następnie są oczyszczane z pyłów, ziemi, piasku i pustych łupin. Kolejnym etapem jest zanurzenie ich na ok. dobę w wodzie o temperaturze ponad 30 stopni Celsjusza. Podczas tego procesu woda zmieniana jest kilkakrotnie, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu wilgoci.
Następnie ziarna przekłada się do specjalnych komór, w których kiełkują. Po tym czasie ryż poddaje się parowaniu i suszeniu. Proces produkcji kończy się kolejną selekcją i pakowaniem.
Kiełkowanie powoduje powstawanie zwiększonych ilości witamin oraz składników mineralnych. Z ryżu znika także kwas fitynowy, który blokuje wchłanialność wielu substancji odżywczych. Właśnie dlatego kiełkujący ryż posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych dla organizmu.
Zobacz także: Sprawdź zalety innych odmian ryżu