4 z 6Wpływ maku na sylwetkę
Wbrew pozorom mak jest produktem dość kalorycznym – 100 gramów zawiera około 530 kalorii. Niemal połowę jego masy stanowią tłuszcze, jednak są to tłuszcze nienasycone, a więc bezpieczne dla sylwetki. Nie oznacza to, że makiem można się objadać do woli, lecz wysoka kaloryczność nie powinna skłaniać nas do rezygnacji z tego przysmaku.
Z drugiej strony, mak jadany jest zazwyczaj w połączeniu z mąką i cukrem. Zestawienie tłuszczów i węglowodanów działa już na naszą niekorzyść. Wysoki indeks glikemiczny wypieków stymuluje wzrostów stężenia cukru we krwi, co z kolei przekłada się na zwiększenie produkcji insuliny. Ta sprzyja, niestety, gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Przygotowując świąteczne ciasta i potrawy, warto wykorzystać zdrowe zamienniki cukrów oraz razowe mąki.