Właściwości maku
Prozdrowotne właściwości maku znane są od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie niebieskie ziarenka wykorzystywane były jako naturalny środek przeciwbólowy i uspokajający. Chociaż dziś mak kojarzy się przede wszystkim ze świątecznymi potrawami, warto jadać go przez cały rok. Niewiele osób wie, że poza walorami smakowymi, wyróżnia go wysoka zawartość cennych dla organizmu wartości odżywczych.
Źródło witamin i minerałów
Mak wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witamin z grupy B, które nie są wytwarzane przez organizm, dlatego należy zadbać o systematyczne dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Warunkują prawidłowy wzrost dzieci, działają antynowotworowo i mają pozytywny wpływ na kondycję psychiczną.
W ziarnach znajdziemy także szereg składników mineralnych, m.in. cynk, fosfor, żelazo, mangan, potas i selen. Mak to ponadto jedno z najlepszych naturalnych źródeł wapnia (1438 mg/100 g) i magnezu (348 mg/100 g). Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych omega-6. Razem z obecnymi w składzie maku fitosterolami związki te obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają pracę serca i chronią przed miażdżycą.
Mak dla zdrowia i urody
Mak chroni wzrok, poprawia odporność, pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Przeciwdziała także gromadzeniu się w organizmie nadmiernych ilości wody i niweluje negatywne skutki stresu. Olej makowy wytłaczany z jego ziaren wspomaga pracę nerek i przyspiesza proces gojenia się ran.
Za sprawą zawartego w nim cynku pozytywnie wpływa także na kondycję skóry i paznokci. Wyraźnie poprawia też stan włosów, które stają się bardziej nawilżone i zdrowsze.
Wpływ maku na sylwetkę
Wbrew pozorom mak jest produktem dość kalorycznym – 100 gramów zawiera około 530 kalorii. Niemal połowę jego masy stanowią tłuszcze, jednak są to tłuszcze nienasycone, a więc bezpieczne dla sylwetki. Nie oznacza to, że makiem można się objadać do woli, lecz wysoka kaloryczność nie powinna skłaniać nas do rezygnacji z tego przysmaku.
Z drugiej strony, mak jadany jest zazwyczaj w połączeniu z mąką i cukrem. Zestawienie tłuszczów i węglowodanów działa już na naszą niekorzyść. Wysoki indeks glikemiczny wypieków stymuluje wzrostów stężenia cukru we krwi, co z kolei przekłada się na zwiększenie produkcji insuliny. Ta sprzyja, niestety, gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Przygotowując świąteczne ciasta i potrawy, warto wykorzystać zdrowe zamienniki cukrów oraz razowe mąki.
Kiedy zachować ostrożność?
Chociaż wykorzystywana w kuchni niebieska odmiana maku zawiera o wiele mniej alkaloidów wykazujących działanie narkotyczne niż mak leczniczy, w pewnych przypadkach należy ograniczyć jego spożywanie.
Substancje w nim zawarte mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Nie zaleca się zatem jedzenia potraw zawierających duże ilości maku podczas terapii chorób. Lepiej unikać go także w sytuacji, kiedy cierpimy na poważne problemy z układem pokarmowym, np. wrzody żołądka. Mak, mimo obecności sporych ilości błonnika, jest dość ciężkostrawny i może zaostrzać tego typu dolegliwości.
Maku nie należy podawać dzieciom do 2. roku życia i kobietom spodziewającym się dziecka.