Właściwości orzechów makadamia. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

W bardzo twardej łupinie kryją się niezwykłe orzechy – okrągłe, o lekko słodkim, maślanym smaku.

Makadamia pochodzą z Australii i są uznawane za jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych orzechów na świecie.

To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Wystarczy zjeść kilka, aby dostarczyć sobie porcję prozdrowotnych składników. Jakie właściwości mają orzechy makadamia?

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Sprawdź koniecznie: Gdy poziom cukru jest za wysoki, organizm wysyła sygnały ostrzegawcze

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie orzechów / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Dla zdrowia serca

Orzechy makadamia zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla zdrowia układu krążenia.

Redukują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca.

/ 6Ochrona przed nowotworami

Obraz
© Zdjęcie lekarza / Shutterstock

Małe, okrągłe orzechy to prawdziwa skarbnica antyoksydantów. Dlaczego ich potrzebujemy? Substancje te niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób, m.in. cukrzycę czy nowotwory.

Im więcej antyoksydantów w codziennej diecie, tym mniejsze ryzyko, że zachorujemy na raka. Poza tym przeciwutleniacze pełnią również inną ważną funkcję – opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Nie przegap: Naturalny eliksir młodości. Spowalnia procesy starzenia

/ 6Orzechy dla urody

Jedzenie orzechów makadamia może pomóc zachować młody wygląd. To zasługa silnych przeciwutleniaczy – witamin A i E, bezcennych dla urody. Dzięki nim skóra jest nawilżona i elastyczna, włosy błyszczące, a paznokcie mocne i zdrowe.

Nie należy jednak przesadzać z ilością – w 100 gramach makadamia znajduje się aż 700 kalorii. Orzechy składają się głównie ze zdrowych tłuszczów, ale nie można zapominać, że nawet one są tuczące.

Bez obaw można za to korzystać z oleju z orzechów makadamia, który jest składnikiem wielu kosmetyków. Zmiękcza, nawilża, regeneruje naskórek. Sprawdza się też w pielęgnacji zniszczonych włosów – wygładza kosmyki i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

/ 6Bogactwo mikroelementów

Obraz
© Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Porcja orzechów makadamia dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych: wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.

Warto wiedzieć, że 100 gramów orzechów pokrywa 180 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan. Pierwiastek ten jest ważny dla zdrowia układu nerwowego – niweluje zmęczenie, poprawia nastrój i zapobiega zaburzeniom depresyjnym. Pozytywnie wpływa również na libido.

/ 6Twardy jak makadamia

Obraz
© Zdjęcie orzechów / Shutterstock

Największym minusem orzechów makadamia jest cena – za kilogram trzeba zapłacić około 130-150 złotych. Obecnie można je kupić w dużych marketach oraz przed internet.

Orzechy dostępne w sklepach są gotowe do spożycia – sprzedaje się je w tej formie, ponieważ mają bardzo twardą łupinę, której trudno byłoby się pozbyć samodzielnie. W Australii łupin używa się do produkcji energii elektrycznej.

Orzechy należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, aby dłużej zachowały smak i właściwości. Zostawione w cieple i na słońcu szybko jełczeją.

/ 6Jak wykorzystać orzechy makadamia w kuchni?

Obraz
© Zdjęcie placuszków / Shutterstock

Orzechy makadamia świetnie smakują jedzone solo – są aromatyczne, lekko słodkie i maślane, a przy tym bardzo chrupiące. Warto je lekko podprażyć na patelni i dodawać do różnych potraw – sałatek, deserów, lodów, jogurtu.

Można z nich też przygotować masło orzechowe – wystarczy miksować orzechy przez kilka minut w blenderze, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Olej z orzechów makadamia nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry i włosów, ale również do jedzenia. Można nim zastąpić oliwę z oliwek w sosach do sałatek oraz stosować do smażenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka