Właściwości pomidorów rzymskich. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
1 z 5Pomidory śliwkowe
Inna nazwa pomidorów rzymskich to śliwkowe. Mają one intensywnie czerwony kolor (zabarwienie jest jednolite), grube, jędrne ścianki i skórkę, która łatwo odchodzi od miąższu. Wyróżniają się podłużnym kształtem. Są nieco twardsze od innych odmian pomidorów. Mają niewielkie gniazda nasienne.
Świetnie sprawdzają się w kuchni. Są idealne na kanapki albo jako składnik sałatek — ich miąższ jest zwarty, a po pokrojeniu zachowują kształt. Pomidory rzymskie często wykorzystuje się do przygotowania przetworów. W sklepach są sprzedawane m.in. jako suszone (w słoiczkach) albo krojone (w puszkach).
Aktualnie w Lidlu cena za pół kilograma tych warzyw wynosi 2,79 zł. Kupując pomidory, wybierajmy te z błyszczącą skórką. Zawierają najwięcej beta-karotenu i likopenu.
Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić pomidory rzymskie do jadłospisu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat cudownych właściwości pomidorów
Zobacz też: Lekceważony przez mężczyzn objaw raka prostaty. Łatwo go pomylić z inną chorobą