Jaki chleb jest najzdrowszy?

Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa, sądząc, że jest bardzo tuczące. To błędne myślenie.

Chleb dostarcza nam błonnika i węglowodanów, które są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak tak jak z każdym składnikiem jadłospisu – wszystko należy stosować z umiarem. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.

Jednak na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego produktu, które różnią się nie tylko zawartością kalorii, ale także innych składników odżywczych. Czy wiesz, który chleb jest najzdrowszy, a którego powinniśmy unikać?

Sprawdź też: Toksyczne substancje, które mogą zatruwać organizm i zwiększać ryzyko raka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Chleb ma wiele węglowodanów i błonnikaChleb ma wiele węglowodanów i błonnika
Źródło zdjęć: © Chleb ma wiele węglowodanów i błonnika [Shutterstock]
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Chleb krojony w folii

Pokrojony przez producenta chleb w folii to duża wygoda dla konsumenta, ale to ten rodzaj produktu jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia. Chleb krojony zawiera zwykle więcej tłuszczu, cukrów, konserwantów i polepszaczy niż ten tradycyjny, dzięki czemu zachowuje świeżość przez dłuższy czas.

Folia, w którą opakowany jest chleb, zatrzymuje wilgoć, co przyspiesza rozwój pleśni, a kiedy wyjmiemy takie pieczywo z folii, dość szybko schnie, wygina się i kruszy. Wygoda kosztem zdrowia? Lepiej samemu kroić chleb, niż zatruwać swój organizm.

/ 6Rodzaje chleba

Obraz
© Zdjęcie chleba / Shutterstock

Powszechnie twierdzi się, że im bardziej biały chleb, tym jest mniej zdrowy. Ale czy wiesz, dlaczego tak jest? To czy chleb jest zdrowy, czy nie, zależy od mąki, z której jest wykonany. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej wartościowej części pozbywamy się w momencie przemiału ziarna na pył, a więc podczas produkcji mąki.

Wartościowe składniki pozostają jedynie w czasie produkcji mąk słabo oczyszczonych – ciemnych. Zatem im bardziej oczyszczona i jasna mąka, tym mniej w niej witamin i innych składników odżywczych. Czym różni się mąka pszenna od żytniej? W mące pszennej znajduje się więcej białka, magnezu oraz witamin B1 i PP. Z kolei mąka żytnia jest bogatsza o witaminę B2, mangan i cynk.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 6Chleb pełnoziarnisty

Najpopularniejszym rodzajem chleba jest chleb pszenny. Jego zaletą jest to, że jest lekkostrawny, dzięki czemu z powodzeniem mogą go spożywać osoby cierpiące na problemy trawienne i wrzody żołądka. Ponadto zawiera nierozpuszczalny błonnik, który zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego.

Jeżeli decydujesz się na zakup chleba pszennego, sprawdź, czy jest pełnoziarnisty i wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatków ulepszających. Niestety większość pszennych chlebów wykonuje się z oczyszczonej mąki i to z jednej tylko części ziarna – bielma, które zawiera śladowe ilości składników odżywczych, jak: magnez, wapń, błonnik i białko. Dlatego zawsze wybieraj najciemniejszy rodzaj pieczywa.

Zobacz także: Sycące i dietetyczne śniadanie

/ 6Chleb owsiany na zakwasie

Chleb wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych
Chleb wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych © Chleb wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych [123RF]

Jedną z najzdrowszych odmian chleba jest ten wykonany na zakwasie żytnim, na bazie otrębów owsianych. To właśnie otręby decydują o walorach zdrowotnych chleba – nic tak rewelacyjnie nie reguluje pracy przewodu pokarmowego.

Otręby wpływają na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i cukru w organizmie. Ponadto działają w jelitach jak miotełka, usuwając kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie. Otręby nie tuczą, za to dostarczają dużo energii.

/ 6Chleb żytni

Chleb żytni jest mniej popularny niż pszenny
Chleb żytni jest mniej popularny niż pszenny © Chleb żytni jest mniej popularny niż pszenny [123RF]

Jest mniej popularny niż pszenny i nie każdemu odpowiada jego smak. Ale to właśnie chleb żytni jest jedną z najzdrowszych opcji pieczywa. To on zawiera najwięcej błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, witamin z grupy B, wpływających na system nerwowy, oraz żelaza – podstawowego składnika krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.

Ponadto pieczywo żytnie nie podnosi tak szybko jak chleb pszenny poziomu glukozy we krwi. Chleb żytni polecany jest tym, którzy się odchudzają – syci bardziej niż chleb pszenny, w dodatku jest mniej kaloryczny. Z powodzeniem mogą go jeść osoby zmagające się z wysokim cholesterolem lub cukrzycą. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać osoby chore na wrzody żołądka.

/ 6Chleb kukurydziany i gryczany

Chleb kukurydziany i gryczany też jest zdrowy
Chleb kukurydziany i gryczany też jest zdrowy © Chleb kukurydziany i gryczany też jest zdrowy [123RF]

Chleb można wykonać z każdego rodzaju mąki. Oprócz tych wykonywanych na bazie mąki pszennej bądź żytniej, coraz większą popularnością cieszą się pieczywa wykonane z innego rodzaju mąki. I tak chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej to nie tylko bogactwo błonnika, ale także witamin A, D i E. Jego największym atutem jest brak glutenu.

Podobną zaletę ma chleb wykonany na bazie mąki gryczanej. To ten rodzaj mąki charakteryzuje się dużą zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g), fosforu (337mg/100g), cynku (3,1mg/100g), żelaza (4,1mg/100g) i wapnia (41mg/100g). Zawiera również wartościowe aminokwasy, jak np. lizynę, która wpływa na odporność, i tryptofan, który wspomaga pracę serca.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka