Właściwości pomidorów rzymskich. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Inna nazwa pomidorów rzymskich to śliwkowe. Mają one intensywnie czerwony kolor (zabarwienie jest jednolite), grube, jędrne ścianki i skórkę, która łatwo odchodzi od miąższu. Wyróżniają się podłużnym kształtem. Są nieco twardsze od innych odmian pomidorów. Mają niewielkie gniazda nasienne.
Świetnie sprawdzają się w kuchni. Są idealne na kanapki albo jako składnik sałatek — ich miąższ jest zwarty, a po pokrojeniu zachowują kształt. Pomidory rzymskie często wykorzystuje się do przygotowania przetworów. W sklepach są sprzedawane m.in. jako suszone (w słoiczkach) albo krojone (w puszkach).
Aktualnie w Lidlu cena za pół kilograma tych warzyw wynosi 2,79 zł. Kupując pomidory, wybierajmy te z błyszczącą skórką. Zawierają najwięcej beta-karotenu i likopenu.
Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić pomidory rzymskie do jadłospisu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat cudownych właściwości pomidorów
Zobacz też: Lekceważony przez mężczyzn objaw raka prostaty. Łatwo go pomylić z inną chorobą
Bogate w witaminy i minerały
Pomidory rzymskie są bogate w witaminy, takie jak witamina C, E, z grupy B, PP i K. Dzięki obecności tej pierwszej pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Już 180 g tych warzyw zaspokaja aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To dzięki niej poprawia się też stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne.
Natomiast obecność w składzie pomidorów rzymskich beta-karotenu sprawia, że przyczyniają się one do zwalczania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesny proces starzenia się organizmu i rozwój wielu chorób. Podobnie jak witamina C ten składnik zapobiega powstawaniu zmarszczek na powierzchni skóry.
Jeśli chodzi o minerały, w składzie pomidorów rzymskich prym wiedzie potas (w 100 g świeżych warzyw znajduje się 237 mg tego składnika). Ten pierwiastek obniża ciśnienie tętnicze krwi, działając moczopędnie. Ponadto warzywa te są bogate w inne cenne dla zdrowia składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez i żelazo, a nawet miedź, mangan i kobalt. Ze względu na obecność w ich składzie bromu korzystnie wpływają na układ nerwowy (działają uspokajająco).
Bogate w likopen o dobroczynnym wpływie na zdrowie
W składzie pomidorów rzymskich znajduje się też likopen — naturalny barwnik. To jemu te warzywa zawdzięczają czerwony kolor. Likopen jest przeciwutleniaczem — to najsilniejszy antyoksydant z grupy karotenoidów (nie ginie na skutek obróbki cieplnej warzyw). Przeciwdziała on rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu zawału serca.
Wystarczającą ilość likopenu, której nasz organizm potrzebuje każdego dnia, dostarcza jeden świeży pomidor albo jedna szklanka soku z tego warzywa. Zaspokoimy zapotrzebowanie na ten składnik, jedząc talerz zupy pomidorowej albo dwie łyżeczki ketchupu.
Co ważne, przyswajalność likopenu wzrasta, jeśli gotujemy pomidory z dodatkiem tłuszczu. Warto więc dodawać do nich np. oliwę.
Właściwości antymiażdżycowe pomidorów śliwkowych to też wynik obecności w ich składzie kwasu, który w komórkach wątroby potęguje proces utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie trójglicerydów. Stężenie cholesterolu we krwi obniżają również zawarte w pomidorach pektyny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, dlaczego warto jeść pomidory
Suszone pomidory rzymskie — przepis
Lista składników:
- pomidory rzymskie,
- sól,
- dowolne zioła,
- skórka z cytryny,
- czosnek,
- oliwa,
- ocet.
Sposób przygotowania:
Kroimy pomidory na połówki (wzdłuż). Usuwamy miąższ. Lekko solimy i odstawiamy na 4 dni na parapet, aby się zasuszyły w słońcu. Następnie oprószamy je ziołami i dodajemy ocet (1 łyżka na 5 kg warzyw). Tak przygotowane pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoików (do 3/5 ich wysokości). Zalewamy gorącym tłuszczem. Zakręcamy pokrywkę. Ustawiamy do góry dnem. Są gotowe do spożycia już kolejnego dnia, kiedy oliwa wystygnie.
Co ciekawe, jak podaje “National Nutrient Database for Standard Reference” suszone pomidory zawierają więcej likopenu i innych składników odżywczych, głównie błonnika, niż świeże. Przetwory dostarczają 13 g tego składnika, a surowe - 1,2 g.
Są też bardziej wartościowe, jeśli chodzi o pierwiastki: wapń, magnez, żelazo i inne. W 100 g suszonych pomidorów znajdziemy 3400 mg potasu, w świeżych natomiast tylko 237 g.
Źródła
- poradnikzdrowie.pl