Właściwości tamarillo. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po ten owoc
Tamarillo, zwany też pomidorem drzewiastym, dziko rośnie w Peru i Boliwii, a uprawiany jest między innymi w Australii i Nowej Zelandii.
Wyglądem przypomina pomidora i ma galaretowaty miąższ. Po zerwaniu można przechowywać owoce w suchym i chłodnym miejscu od 5 dni do 2 tygodni. Coraz częściej można je spotkać w marketach i dyskontach w Polsce.
Tamarillo najlepiej jeść na surowo. Mimo że skórka jest jadalna, może być gorzka, więc lepiej obrać owoc. Można to zrobić tak jak w przypadku pomidora - zalać wrzątkiem, a potem włożyć do zimnej wody. Skórka praktycznie sama zejdzie.
Jesteś ciekawy, dlaczego warto spróbować tego egzotycznego owocu? Czytaj dalej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Owoce dla dzieci
Witaminy w tamarillo
Ten niezwykły owoc ma w sobie bardzo dużo cennych składników.
Czerwony kolor tamarillo to zasługa dużej zawartości beta-karotenu. To silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i destrukcyjnym wpływem czynników zewnętrznych.
W tamarillo znajdziemy także sporo witamin. Częste spożywanie owocu dostarczy do naszego organizmu witaminę A. Pomaga ona w walce z wolnymi rodnikami i dobrze wpływa na wzrok. Zaleca się jedzenie tamarillo osobom, które mają problemy z oczami.
Tamarillo - składniki odżywcze
Zawarta w tamarillo witamina C poprawia pracę układu odpornościowego, a także wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych.
Tamarillo to także źródło młodości - jest źródłem witaminy E. Jest ona silnym przeciwutleniaczem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dlaczego warto jeść owoce?
Tamarillo na choroby
Ważnym składnikiem tamarillo jest potas. Pierwiastek jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego.
Składnik ten przywraca właściwe pH krwi, a także obniża ciśnienie tętniczne.
Po egzotyczny owoc powinny sięgnąć również osoby na dietach odchudzających. Dzięki zawartości błonnika szybko stajemy się syci, a układ pokarmowy pracuje na najwyższych obrotach.
Zobacz też: Kiedy owoce mogą zaszkodzić?
Jak smakuje tamarillo?
Smak tamarillo może cię zaskoczyć. Chociaż jest owocem, ma gorzki posmak, niektórzy twierdzą, że przypomina pomidora z pieprzem. Jeśli chodzi o wygląd, to owoce tamarillo do złudzenia przypominają pomidorki śliwkowe.
Nie musisz się martwić o kalorie - w 100 g miąższu jest tylko 30 kcal. To dlatego, że owoc w 85 proc. składa się z wody.
Warto pamiętać, że tamarillo ma niski indeks glikemiczny - nawet cukrzycy mogą cieszyć się jego smakiem.
Jak wykorzystać tamarillo w kuchni? Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, koktajli, a nawet sosów do mięs. Ładny wygląd sprawia, że często używa się tych owoców do dekoracji ciast i tortów.
Zobacz też: 5 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy
Uprawa tamarillo
Tamarillo jest bardzo łatwy w uprawie, dlatego możesz wyhodować go w domu. Nie jest wymagającą rośliną. Jedyne, co musisz zrobić, to namoczyć pestkę przez kilka godzin w wodzie, a później włożyć ją do ziemi (mniej więcej na głębokość pół centymetra).
Lepiej uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze owoce zaczną się pojawiać dopiero po 2 latach.
Należy jednak uważać, by drzewko miało stałą temperaturę (do 30 stopni Celsjusza), ponieważ nie lubi marznąć, ani przesuszenia.
Tamarillo jest dostępne w sklepach na stoiskach z owocami. Kosztuje do 8 złotych za sztukę.
Zobacz też: Owoce i warzywa leczą z depresji?