Właściwości zdrowotne lucerny siewnej
Lucerna siewna (Medicago sativa L.) od wieków ceniona jest za właściwości zdrowotne. Zawdzięcza je przede wszystkim korzeniom, które sięgają nawet do 10 metrów głębokości. Uważa się, że to dzięki nim roślina wchłania minerały, które zwykle nie są obecne bliżej powierzchni gruntu.
Lucernę jemy głównie w postaci kiełków. Często jest też składnikiem suplementów diety w formie tabletek, proszku i herbaty. Roślina jest bogata w takie składniki mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo. Zawiera ponadto sporą ilość witamin z grupy B, a także witaminy C, E i K. Jest także źródłem białka, błonnika, niezbędnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.
Lucerna a zdrowie
Lucerna oczyszcza krew. Ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi - zmniejsza ilość „złego cholesterolu” LDL w organizmie. Zapobiega również powstawaniu zakrzepów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Poza tym obniża poziom cukru we krwi, dlatego też jest zalecana diabetykom.
Posiada też właściwości moczopędne. Zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie, co zapobiega powstawaniu obrzęków.
Lucerna rośliną leczniczą
Lucerna siewna może być stosowana jako środek łagodzący objawy menopauzy, ponieważ niektóre z jej składników mają podobne działanie do estrogenów. Roślina ta znajduje również zastosowanie w leczeniu astmy i innych schorzeń układu oddechowego. Co więcej, może pomóc w problemach z trawieniem i być ważnym elementem diety oczyszczającej. Łagodzi także ból i sztywność stawów oraz mięśni.