Właściwości zielonego kalafiora. Dlaczego warto go jeść?

Inna nazwa zielonego kalafiora to romanesco. Wywodzi się on z Włoch. Znano go już w XVI wieku. Miejscem jego uprawy były przede wszystkim okolice Rzymu — od tego miasta pochodzi jego nazwa. Czasami można się też spotkać z określeniem “broccoflower”, czyli połączenie brokułu (“broccoli”) i kalafiora (“cauliflower”).

Wyglądem przypomina kaktusa. Ma zielony kolor. Zdaniem wielbicieli warzyw jest smaczniejszy od zwykłego (ma bardziej kremowy smak, jest pozbawiony goryczy, można w nim wyczuć łagodną orzechową nutę). Od białego kalafiora różni się nie tylko barwą i smakiem. Jest też bardziej kruchy. Co ciekawe, różyczki tego warzywa tworzą spirale i układają się w ciąg Fibonacciego, w którym każda kolejna wartość jest równa sumie dwóch poprzednich.

W Polsce kalafior romanesco nie jest warzywem bardzo znanym. Mimo to nie jest trudno dostępny. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. W Lidlu cena za kilogram wynosi 5,99 zł.

Sprawdź, dlaczego warto jeść to warzywo i jak można je przyrządzić.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, dlaczego warto jeść warzywa

Zobacz też: Składnik zup oraz sosów w proszku. W nadmiarze jest niebezpieczny dla wątroby i żołądka

Obraz
Źródło zdjęć: © (123rf) Kalafior romanesco jest smaczniejszy od białego

/ 3Kalafior romanesco - witaminy

Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K i C. Ta druga to jeden z silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu i rozwój chorób. Co więcej, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i gwarantuje dobrą kondycję skóry. Bierze też udział w przemianach komórkowych. Witamina ta nie jest jedynym antyoksydantem obecnym w składzie kalafiora romanesco. Jest on też źródłem glutationu, który skutecznie wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego.

Natomiast witamina K jest odpowiedzialna za procesy krzepnięcia krwi. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ma też właściwości antybakteryjne. Wraz z chlorofilem wspiera wchłanianie wapnia do kości, dzięki czemu regularne spożywanie tego warzywa chroni przed skłonnością do pęknięć kości, a nawet osteoporozą.

Romanesco zawiera też kwas foliowy, czyli witaminę z grupy B, która jest cenna dla kobiet w ciąży. Przeciwdziała on rozwojowi wad cewy nerwowej u dziecka.

/ 3Kalafior romanesco - minerały

Obraz
© (123rf) Zielony kalafior to źródło wielu składników mineralnych

Magnez, potas, wapń, miedź, jod, mangan i chlor — to składniki mineralne, które znajdziemy w składzie zielonego kalafiora. W związku z ich obecnością warzywo to pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto wyrównuje poziom cholesterolu w organizmie.

Kalafior romanesco to też źródło żelaza, którego niedobór skutkuje niedokrwistością, a także cynku o pozytywnym wpływie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dostarcza on także błonnika pokarmowego (3,2 g w 100 g). Jest to składnik, który reguluje przemianę materii i wpływa pobudzająco na ruchy robaczkowe jelit.

Co ważne dla osób na diecie odchudzającej, zielony kalafior jest niskokaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 30 kcal.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o najzdrowszych warzywach

/ 3Kalafior romanesco - przygotowanie

Najbardziej powszechną metodą obróbki zielonego kalafiora jest gotowanie (kilka minut krócej niż w przypadku białego) w dużej ilości wody z dodatkiem soli i (ewentualnie) cukru. Jednak ta metoda wiąże się z utratą cennych substancji odżywczych, a jeśli przegotujemy warzywo — dodatkowo straci ono smak.

Alternatywą dla gotowania w wodzie jest duszenie, pieczenie i gotowanie na parze. Przyrządzony w ten sposób zielony kalafior jest nie tylko smaczny i zachowuje kolor, ale pozostaje zdrowy. Warzywo to możemy też jeść na surowo. Wcześniej jednak powinniśmy je dobrze wypłukać.

Jak upiec romanesco?

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Dzielimy kalafiora na różyczki. Myjemy je i osuszamy. Następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, oprószamy przyprawami. Między poszczególnymi różyczkami układamy ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. kwadrans.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka