Właściwości zielonego kalafiora. Dlaczego warto go jeść?
Inna nazwa zielonego kalafiora to romanesco. Wywodzi się on z Włoch. Znano go już w XVI wieku. Miejscem jego uprawy były przede wszystkim okolice Rzymu — od tego miasta pochodzi jego nazwa. Czasami można się też spotkać z określeniem “broccoflower”, czyli połączenie brokułu (“broccoli”) i kalafiora (“cauliflower”).
Wyglądem przypomina kaktusa. Ma zielony kolor. Zdaniem wielbicieli warzyw jest smaczniejszy od zwykłego (ma bardziej kremowy smak, jest pozbawiony goryczy, można w nim wyczuć łagodną orzechową nutę). Od białego kalafiora różni się nie tylko barwą i smakiem. Jest też bardziej kruchy. Co ciekawe, różyczki tego warzywa tworzą spirale i układają się w ciąg Fibonacciego, w którym każda kolejna wartość jest równa sumie dwóch poprzednich.
W Polsce kalafior romanesco nie jest warzywem bardzo znanym. Mimo to nie jest trudno dostępny. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. W Lidlu cena za kilogram wynosi 5,99 zł.
Sprawdź, dlaczego warto jeść to warzywo i jak można je przyrządzić.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, dlaczego warto jeść warzywa
Zobacz też: Składnik zup oraz sosów w proszku. W nadmiarze jest niebezpieczny dla wątroby i żołądka
Kalafior romanesco - witaminy
Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K i C. Ta druga to jeden z silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu i rozwój chorób. Co więcej, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i gwarantuje dobrą kondycję skóry. Bierze też udział w przemianach komórkowych. Witamina ta nie jest jedynym antyoksydantem obecnym w składzie kalafiora romanesco. Jest on też źródłem glutationu, który skutecznie wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Natomiast witamina K jest odpowiedzialna za procesy krzepnięcia krwi. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ma też właściwości antybakteryjne. Wraz z chlorofilem wspiera wchłanianie wapnia do kości, dzięki czemu regularne spożywanie tego warzywa chroni przed skłonnością do pęknięć kości, a nawet osteoporozą.
Romanesco zawiera też kwas foliowy, czyli witaminę z grupy B, która jest cenna dla kobiet w ciąży. Przeciwdziała on rozwojowi wad cewy nerwowej u dziecka.
Kalafior romanesco - minerały
Magnez, potas, wapń, miedź, jod, mangan i chlor — to składniki mineralne, które znajdziemy w składzie zielonego kalafiora. W związku z ich obecnością warzywo to pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto wyrównuje poziom cholesterolu w organizmie.
Kalafior romanesco to też źródło żelaza, którego niedobór skutkuje niedokrwistością, a także cynku o pozytywnym wpływie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dostarcza on także błonnika pokarmowego (3,2 g w 100 g). Jest to składnik, który reguluje przemianę materii i wpływa pobudzająco na ruchy robaczkowe jelit.
Co ważne dla osób na diecie odchudzającej, zielony kalafior jest niskokaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 30 kcal.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o najzdrowszych warzywach
Kalafior romanesco - przygotowanie
Najbardziej powszechną metodą obróbki zielonego kalafiora jest gotowanie (kilka minut krócej niż w przypadku białego) w dużej ilości wody z dodatkiem soli i (ewentualnie) cukru. Jednak ta metoda wiąże się z utratą cennych substancji odżywczych, a jeśli przegotujemy warzywo — dodatkowo straci ono smak.
Alternatywą dla gotowania w wodzie jest duszenie, pieczenie i gotowanie na parze. Przyrządzony w ten sposób zielony kalafior jest nie tylko smaczny i zachowuje kolor, ale pozostaje zdrowy. Warzywo to możemy też jeść na surowo. Wcześniej jednak powinniśmy je dobrze wypłukać.
Jak upiec romanesco?
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Dzielimy kalafiora na różyczki. Myjemy je i osuszamy. Następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, oprószamy przyprawami. Między poszczególnymi różyczkami układamy ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. kwadrans.