Trwa ładowanie...

Włosi się zajadają. Naukowcy sprawdzili, jak naprawdę działa na narządy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
23.11.2023 18:45
Smakuje wyśmienicie i pomaga ograniczyć tłusze w diecie. Sięgnij po ten produkt
Smakuje wyśmienicie i pomaga ograniczyć tłusze w diecie. Sięgnij po ten produkt (Getty Images)

Makarony spaghetti, penne, tagliatelle czy lasagne stanowią nieodłączny element włoskiej kuchni. Badania przeprowadzone przez specjalistów potwierdzają, że popularny produkt nie tylko wybornie smakuje, ale może również przyczyniać się do zdrowego wskaźnika masy ciała (BMI).

spis treści

1. Zaskakujące wyniki badań naukowców

Wyniki badań przedstawione na spotkaniu organizacji naukowej The Obesity, zajmującej się badaniem zjawiska otyłości, wskazują na to, że regularne sięganie po makaron wiąże się z lepszą jakością żywienia niż w przypadku osób, które w ogóle nie spożywają tego produktu. To nie wszystko.

Badania opublikowane w portalu naukowym "Frontiers in Nutrition" sugerują, że jedzenie włoskiego przysmaku wiąże się z korzystniejszym spożyciem składników odżywczych, na przykład witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

Warto wspomnieć o jeszcze jednym ważnym badaniu. Zespół z I.R.C.C.S. Neuromed w Pozzilli po przeanazlizowaniu danych antropomorficznych, a także nawyków żywieniowych ponad 23 tysięcy osób, wykazał, że spożywanie makaronu może uchronić pacjentów przed otyłością brzuszną .

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wyniki badania włoskich specjalistów pokazały, że dostosowane do indywidualnych potrzeb spożywanie makaronu przyczynia się do zdrowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz mniejszego obwodu talii.

2. Dlaczego warto sięgać po makaron?

Naukowcy z Nutritional Strategies, Inc. porównali dane zebrane od dorosłych Amerykanów w latach 2001-2012 w ramach badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) i odkryli, że osoby sięgające po makarony wykazują także tendencję do spożywania mniejszej ilości produktów zawierających tłuszcze nasycone czy cukry dodane (mono- i disacharydów dodawane do żywności przez producentów).

Makaron to paliwo energetycznego dla komórek naszego ciała oraz bogactwo witamin z grupy B, dlatego doskonale wspiera pracę mózgu. Zawiera dużo błonnika przez co reguluje pracę jelit.

Choć nie brakuje mitów dotyczących wpływu makaronu na wagę i ogólną kondycję organizmu, prawda jest taka, że produkt ten stanowi znakomite źródło składników odżywczych, które pełnią funkcje budulcowe, energetyczne i regulujące. Makaron jest produktem, który pozwala utrzymać w naszym organizmie stały poziom cukru we krwi.

Dietetycy polecają w szczególności makarony pełnoziarniste (wytwarzane na bazie mąki pełnoziarnistej), ponieważ zawierają one sporą ilość błonnika i witamin.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze