Trwa ładowanie...

Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia (WIDEO)

Avatar placeholder
Dawid Smaga 27.03.2021 14:23

Kiszonki to bogactwo witamin i składników mineralnych cennych dla organizmu. Warto sięgać po nie nie tylko w zimie, ale przez cały rok. Do ich przygotowania można użyć bardzo wiele rodzajów warzyw i owoców.

Czy wiesz, że nie tylko kiszonki są bardzo zdrowe, ale również woda po kiszonkach? Nie wylewaj jej następnym razem ze słoika, kiedy zjesz już wszystkie ogórki.

Przede wszystkim woda po kiszonkach świetnie wspiera odporność organizmu. Wspierają pracę układu immunologicznego. Oprócz potrzebnych bakterii kwasu mlekowego, woda zawiera spore ilości witamin z grupy B, a także sole mineralne.

Znajdziemy w nich także witaminę A, E, C i K, a ponadto bogactwo wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Składniki te działają korzystnie na nasz organizm, chroniąc nasz przed infekcjami. Woda z ogórków czy kiszonej kapusty świetnie radzi sobie z objawami przeziębienia i grypy.

Woda po kiszonkach wykazuje także świetne działanie na pracę jelit. Bakterie kwasu mlekowego świetnie chronią delikatne ściany jelit, dlatego też sok z kiszonek uznawany jest za naturalny probiotyk, który ma moc zapobiegania infekcjom żołądkowym.

Warto wiedzieć, że woda po kiszonkach obniża pH w organizmie, dzięki czemu wpiera prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Regularne jej picie redukuje także wzdęcia i uczucie pełności.

Woda po kiszonkach jest także naszym sprzymierzeńcem w walce z kacem. Jest naturalnym lekiem łagodzącym dolegliwości związane z nadmiernym spożyciem alkoholu. Uzupełnia wszystkie wypłukane witaminy i minerały.

Regularne picie wody po kiszonej kapuście lub ogórkach aktywnie wspiera także oczyszczanie organizmu ze wszelkich toksyn i wspiera wątrobę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze