Wołowina w gulaszu
Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu.
Składniki:
- 600 g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę ,
- 1 cebula,
- 3 łyżki imbiru,
- 3 łyżki posiekanego czosnku,
- 4 posiekane czerwone papryczki,
- 400 ml bulionu z kurczaka,
- 25 g cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1,5 łyżki wina ryżowego,
- anyż,
- 3 łyżki sosu hoisin.
Przygotowanie:
Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i wrzuć kawałki mięsa. Po około 10 minutach, gdy mięso będzie już brązowe, dodaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Z pozostałych składników zrób zalewę w osobnym naczyniu, tak aby składniki wymieszały się i dodaj wywar do mięsa na patelni. Przykryj pokrywą i duś mięso przez około godzinę. Gulasz wołowy najlepiej podawać z ziemniaczanym purée i gotowaną marchewką.
Komentarz:
Imbir nadaje specyficzny smak gulaszowi, dlatego warto zachować przepis na szczególne okazje. Z całą pewnością nie pożałujemy!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 287,8 |
Białko | 25,6 g |
Tłuszcze | 15,3 g |
Cholesterol | 105,0 mg |
Węglowodany | 12,7 g |
Błonnik | 0,7 g |
Witamina C | 16,2 mg |
Witamina A | 71,4 µg |