Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Wołowina w gulaszu

Avatar placeholder
15.03.2017 17:54
Wołowina w gulaszu
Wołowina w gulaszu

Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu.

Składniki:

  • 600 g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę ,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki imbiru,
  • 3 łyżki posiekanego czosnku,
  • 4 posiekane czerwone papryczki,
  • 400 ml bulionu z kurczaka,
  • 25 g cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki wina ryżowego,
  • anyż,
  • 3 łyżki sosu hoisin.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i wrzuć kawałki mięsa. Po około 10 minutach, gdy mięso będzie już brązowe, dodaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smaż razem na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Z pozostałych składników zrób zalewę w osobnym naczyniu, tak aby składniki wymieszały się i dodaj wywar do mięsa na patelni. Przykryj pokrywą i duś mięso przez około godzinę. Gulasz wołowy najlepiej podawać z ziemniaczanym purée i gotowaną marchewką.

Komentarz:

Imbir nadaje specyficzny smak gulaszowi, dlatego warto zachować przepis na szczególne okazje. Z całą pewnością nie pożałujemy!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie287,8
Białko25,6 g
Tłuszcze15,3 g
Cholesterol105,0 mg
Węglowodany12,7 g
Błonnik0,7 g
Witamina C16,2 mg
Witamina A71,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze