Trwa ładowanie...

Wspiera mózg i dba o zdrowie jelit. Poleca guru dietetyki

Avatar placeholder
Dominika Najda 08.10.2024 19:44
Czekolada to paliwo dla mózgu
Czekolada to paliwo dla mózgu (Getty Images, Facebook)

Miłośników słodyczy nie brakuje, choć od dawna wiadomo, że codzienne sięganie po takie przekąski prowadzi do próchnicy, zwiększa ryzyko chorób serca i oczywiście tuczy. Nie ze wszystkich łakoci musimy jednak zrezygnować.

spis treści

1. Sięgaj po czekoladę

Profesor Tim Spector to nie tylko guru dietetyki. Jest też znanym profesorem epidemiologii genetycznej w King's College London oraz honorowym lekarzem konsultantem w Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust. Dla wielu osób stanie się ulubionym ekspertem w dziedzinie żywienia, gdyż jego zdaniem każdy z nas powinien sięgać po czekoladę.

Specjalista aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, a w niedawnym nagraniu opublikowanym na TikToku twierdzi, że zjedzenie porcji dobrej jakości gorzkiej czekolady jest nie tylko smaczne, ale także i zdrowe.

Zobacz film: "Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków"

Co najbardziej zaskakujące, cztery kostki, czyli ok. 20 g, 70-procentowej gorzkiej czekolady zawiera tyle samo błonnika, co kromka chleba pełnoziarnistego. Czekolada to nie tylko paliwo dla mózgu, ale korzystnie wpływa też na zdrowie jelit.

2. Paliwo dla mózgu

Czekolada zasługuje na nasze uznanie ze względu na obecność polifenoli. Ziarna kakaowca pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu chorób.

@tim.spector If you love chocolate as much as I do, I have good news for you.Cocoa is a rich source of polyphenols such as flavanols which act as rocket fuel for your gut microbes, enhancing the growth of beneficial gut bact #timspector #tips #food #healthy #healthyfood #drink #fyp ♬ original sound - Tim Spector MD FRCP OBE

- Samo ziarno jest bogate w polifenole, które są wzmacniane przez proces fermentacji. Ze spożywania czekolady płynie naprawdę wiele korzyści zdrowotnych - zapewnia w nagraniu prof. Spector.

Polifenole to grupa naturalnie występujących w roślinach związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Pomagają one kontrolować ciśnienie krwi i są powiązane z lepszym zdrowiem serca i układu krążenia.

Antyoksydanty są też niezbędne dla zdrowia mózgu - zwiększają przepływ krwi i wspomagają funkcje umysłowe. Kilka kostek czekolady dziennie chroni przed chorobą Alzheimera i innymi schorzeniami neurodegeneracyjnymi.

Zobacz także: Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

3. W ten sposób dbasz też o jelita

Kakao to także bogate źródło flawonoli, rodzaju polifenoli, które poprawiają zdrowie jelit. Choć czekolada powinna być spożywana z umiarem, z pewnością okazuje się zdrowym dodatkiem.

- Flawonole działają jak paliwo rakietowe dla dobrych bakterii jelitowych, zwiększając ich wzrost. Czekolada to świetna rzecz, oprócz tego, że jest super smaczna, jest również naprawdę dobra dla zdrowia - zapewnia lekarz.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze