3 z 7Mleko kokosowe
W przeciwieństwie do wody kokosowej, mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Właśnie z tego powodu budzi wiele kontrowersji. Kokosy są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz C i E. W ich miąższu znajdują się również minerały – żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Napój taki ma lekko słodki smak i jest dobrym substytutem dla zwykłego mleka. Można go używać do koktajli, pieczenia i kawy. Ze względu na dużą zawartość nasyconych tłuszczów eksperci radzą, by nie spożywać go codziennie, a raczej okazjonalnie. Mleko kokosowe można przyrządzić w domowych warunkach. Procedura jest taka sama, jak w przypadku mleka migdałowego – wiórki kokosowe moczymy w wodzie, a następnie blendujemy z wodą, przecedzamy i pijemy. W sklepach dostępne jest gotowe mleko kokosowe w puszkach.