Trwa ładowanie...

Trzecie wycofanie. GIS zakazał dalszej produkcji

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 24.01.2024 11:09
Kolejne partie chałwy skażone bakterią
Kolejne partie chałwy skażone bakterią (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie poinformował o kolejnym wycofaniu chałwy. To już trzeci komunikat dotyczący skażenia słodyczy bakterią Salmonella. "Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje GIS.

spis treści

1. Uwaga na chałwę. Może prowadzić do zatrucia

Poprzednie komunikaty GIS dotyczące chałwy pojawiły się 3 i 15 stycznia. To już trzecie wycofanie słodkiego przysmaku od producenta Elis Ali Eski w tym miesiącu.

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wyszło na jaw, że kolejne partie chałwy zawierają bakterie.

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

Salmonella należy do bakterii gram-ujemnych, które mogą prowadzić do infekcji układu pokarmowego człowieka. Okres inkubacji bakterii wynosi od sześciu do 48 godzin.

Kolejne partie chałwy od jednego producenta skażone bakterią
Kolejne partie chałwy od jednego producenta skażone bakterią (GIS)

W tym czasie mogą wystąpić objawy typowe dla tzw. salmonelozy:

  • nudności i wymioty,
  • bóle brzucha,
  • gorączka do 39 stopni Celsjusza,
  • wodnista biegunka niekiedy z domieszką krwi.
Kolejne partie chałwy od jednego producenta skażone bakterią
Kolejne partie chałwy od jednego producenta skażone bakterią (GIS)

Infekcja najczęściej ma charakter samoograniczający: objawy ustępują w ciągu trzech do siedmiu dni. Niekiedy jednak może prowadzić do odwodnienia organizmu i zaburzeń wodno-elektrolitowych. W takim wypadku wymaga hospitalizacji.

2. "Rażące uchybienia sanitarne". Chałwa znika z rynku

Jak informuje GIS, w trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że "w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych".

"W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości 'najlepiej spożyć przed 09.07.2025' oraz datami wcześniejszymi" - informuje w komunikacie Inspektorat.

Ostrzega konsumentów, by nie spożywali chałwy wskazanej w komunikacie z uwagi na ryzyko zatrucia. W przypadku spożycia któregoś z produktu i wystąpienia objawów wskazujących na salmonelozę Inspektorat zaleca skontaktowanie się z lekarzem.

"Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie" - czytamy na stronie GIS.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze