Trzecie wycofanie. GIS zakazał dalszej produkcji
Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie poinformował o kolejnym wycofaniu chałwy. To już trzeci komunikat dotyczący skażenia słodyczy bakterią Salmonella. "Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje GIS.
1. Uwaga na chałwę. Może prowadzić do zatrucia
Poprzednie komunikaty GIS dotyczące chałwy pojawiły się 3 i 15 stycznia. To już trzecie wycofanie słodkiego przysmaku od producenta Elis Ali Eski w tym miesiącu.
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wyszło na jaw, że kolejne partie chałwy zawierają bakterie.
Salmonella należy do bakterii gram-ujemnych, które mogą prowadzić do infekcji układu pokarmowego człowieka. Okres inkubacji bakterii wynosi od sześciu do 48 godzin.
W tym czasie mogą wystąpić objawy typowe dla tzw. salmonelozy:
- nudności i wymioty,
- bóle brzucha,
- gorączka do 39 stopni Celsjusza,
- wodnista biegunka niekiedy z domieszką krwi.
Infekcja najczęściej ma charakter samoograniczający: objawy ustępują w ciągu trzech do siedmiu dni. Niekiedy jednak może prowadzić do odwodnienia organizmu i zaburzeń wodno-elektrolitowych. W takim wypadku wymaga hospitalizacji.
2. "Rażące uchybienia sanitarne". Chałwa znika z rynku
Jak informuje GIS, w trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że "w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych".
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowejhttps://t.co/Yfhl11PHuI
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) January 23, 2024
"W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości 'najlepiej spożyć przed 09.07.2025' oraz datami wcześniejszymi" - informuje w komunikacie Inspektorat.
Ostrzega konsumentów, by nie spożywali chałwy wskazanej w komunikacie z uwagi na ryzyko zatrucia. W przypadku spożycia któregoś z produktu i wystąpienia objawów wskazujących na salmonelozę Inspektorat zaleca skontaktowanie się z lekarzem.
"Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie" - czytamy na stronie GIS.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl