Wykańczają jelita i karmią raka. Nie ma gorszych produktów

Rak jelita grubego może się rozwijać bardzo podstępnie i przez lata nie dawać żadnych objawów. Jego symptomy łatwo pomylić z innymi dolegliwościami, co niestety opóźnia diagnozę.

Gdy pacjent trafia w końcu do lekarza, choroba może być już w zaawansowanym stadium, co automatycznie zmniejsza szanse na wyleczenie i przeżycie.

Rocznie w Polsce jest rozpoznawanych 20 tys. przypadków raka jelita grubego. Chorują coraz młodsi, nawet osoby poniżej 40. roku życia. Jednym z głównych powodów jest nieprawidłowa dieta.

Jakie produkty szkodzą jelitom najbardziej?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

/ 4Alkohol karmi raka

Obraz
© Getty Images

Alkohol to najgorszy wróg naszego zdrowia. Jego nadużywanie to pierwszy krok do wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. To jedna z głównych przyczyn rozwoju raka jelita grubego. Należy pamiętać, że groźne są nie tylko alkohole wysokoprocentowe pite w dużych dawkach.

Zaszkodzić może też piwo czy wino, zwłaszcza jeśli pijemy je regularnie. Nie ma czegoś takiego, jak bezpieczne dawki alkoholu.

Eksperci z European Union of Gastroenterology ostrzegają, że wypicie 4 drinków dziennie (jeden zawiera 12,5 gr alkoholu, co przekłada się mniej więcej na jedno małe piwo lub kieliszek wina) zwiększają ryzyko raka jelita grubego nawet o 52 proc.

Za rakotwórczym efektem stoi najprawdopodobniej aldehyd octowy - toksyczny produkt metabolizmu etanolu.

/ 4"Śmieciowe" jedzenie to sprzymierzeniec nowotworów

Obraz
© Getty Images

Przetworzona żywność ilości soli, cukrów prostych i nasyconych tłuszczy, mają bezpośrednie działanie kancerogenne na może być bezpośrednią jak i pośrednią przyczyna nowotworu jelita grubego.

Skład takich produktów, m.in. konserwanty, duże komórki jelit.

- To puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych, a mogą mu poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie.

Ponadto wysokoprzetworzone jedzenie, jak fastfoody, słodycze i słodzone napoje czy przetwory mięsne prowadzą m.in. do nadwagi i otyłości, a te należą do czynników ryzyka raka jelita grubego.

Dr Zając tłumaczy, że skład takich produktów, m.in. konserwanty, duże ilości soli, cukrów prostych i nasyconych tłuszczy, a także nadmiar selenu w diecie mają bezpośrednie działanie kancerogenne na komórki jelit.

/ 4Przetworzone mięso szkodzi najbardziej

Obraz
© Getty Images

Naukowych dowodów na szkodliwy wpływ nadmiaru mięsa na zdrowie wciąż przybywa. Szkodzi zwłaszcza to przetworzone, które zostało uznane za rakotwórcze. Dlatego kiełbasy, szynki, boczki i pasztety to lista produktów, których powinny zniknąć z codziennej diety.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik, który powoduje nowotwory. Eksperci wskazują, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.

"Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - ostrzegają żywieniowcy z "Dietetyki nie na żarty".

"Analizy matematyczne pokazują, że jeśli spożycie przetworzonego mięsa zmniejszylibyśmy z 50 g dziennie do zera to zyskalibyśmy 1,5 - 2 lata życia" - podkreślają dietetycy

22 ekspertów z 10 różnych krajów dokonało przeglądu ponad 800 badań i artykułów naukowych. Badacze byli zgodni co do wniosków. Spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Wystarczy zjeść 4 plastry boczku lub jednego hot doga.

/ 4Słodka trucizna w płynie

Obraz
© Getty Images

Słodkie napoje gazowane zwiększają ryzyko nowotworu i nie muszą to być wcale duże ilości. Wystarczy, że będziemy je pić regularnie.

Wpływ częstego spożywania słodkich napojów na zdrowie zbadali naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Waszyngtona w St. Luis w USA.

Okazało się, że dorośli, którzy regularnie piją co najmniej dwie lub więcej butelek napojów o wysokiej zawartości cukru, mogą być dwukrotnie bardziej narażeni na raka jelita grubego jeszcze przed 50. rokiem życia.

Dotyczy to także osób młodych. Eksperci wskazują, że w przypadku dzieci w wieku 13-18 lat, które często piją napoje słodzone, prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 32 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka