Zalej wodą i pij na czczo. Wymiata resztki z jelit, reguluje cholesterol
Regularne picie wody figowej na pusty żołądek może pozytywnie odbić się na naszym zdrowiu i ogólnym samopoczuciu. Orzeźwiający napój świetnie nawadnia, przyspiesza trawienie i dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych.
W tym artykule:
Dlaczego warto pić wodę figową na czczo?
Szklanka wody figowej na czczo wspomaga usuwanie zbędnych substancji, które powstały w wyniku przemiany materii, gasi pragnienie i stabilizuje poziom cukru we krwi. Przygotowanie takiego napoju jest banalnie proste. Do szklanki należy wrzucić 4-6 sztuk suszonych fig, a następnie zalać je wodą.
Picie wody figowej tuż po przebudzeniu polecane jest przede wszystkim, którzy mają problem z zaleganiem treści jelitowej. Dzięki zawartości rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, napój pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego. Regularne picie zdrowej mikstury ułatwia proces oddawania stolca, a także zapobiega zaparciom.
Dodatkowo napój z dodatkiem suszonych owoców figowych, może przyczynić się do poprawy metabolizmu ze względu na zawartość błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Woda figowa to również doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie redukcyjnej. Błonnik zawarty w suszonych figach i w napoju z nich przygotowanym może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, co może wpłynąć na kontrolę apetytu i liczbę spożywanych kalorii.
Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm
Warto zaznaczyć, że błonnik nie tylko przeciwdziała zaparciom. Pomaga również wyregulować poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo może on odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce raka piersi. Naukowcom udało się wykazać, że kobiety po menopauzie, które spożywają najwięcej błonnika, mają o 34% mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór piersi w porównaniu z tymi, które spożywają go najmniej.
Jakie składniki odżywcze zawiera woda figowa?
Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają szereg cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi:
- witaminę E, która wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- ryboflawinę, która wspiera pracę układu nerwowego oraz systemu odpornościowego,
- pirydoksynę, uczestniczącą w procesie powstawania przeciwciał chroniących organizm chorobotwórczymi drobnoustrojami,
- tiaminę, która jest niezbędna dla utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego,
- kwas foliowy, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- niacynę, która wzmacnia naczynia krwionośne w ciele,
- witaminę C, substancję o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
- witaminę K, umożliwiającą prawidłowe krzepnięcie krwi,
- mangan, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układ kostnego,
- żelazo, które zapewnia prawidłową pracę serca i układu mięśniowego,
- magnez, składnik poprawiający pamięć i koncentrację,
- cynk, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.