Trwa ładowanie...

Wyrzuć z diety i zapomnij o zakrzepach. Prosta zmiana uchroni przed cichym zabójcą

Avatar placeholder
16.12.2023 17:39
Cukier zwiększa ryzyko zakrzepicy
Cukier zwiększa ryzyko zakrzepicy (Getty Images)

Zakrzepica żył to niezwykle podstępna i śmiertelnie niebezpieczna choroba, która potrafi zaatakować człowieka w każdym wieku. Jeśli pragniemy uniknąć jej wystąpienia, musimy uczynić prawidłową dietę naszym priorytetem. Pierwszym krokiem powinno być wyeliminowanie z naszego jadłospisu jednego, konkretnego składnika. Taki krok przyniesie korzyści dla całego naszego organizmu.

spis treści

1. Zakrzepica - jak skutecznie jej uniknąć?

Zakrzepica to choroba, której nie można lekceważyć. Według szacunków dotyka nawet 100 tys. Polaków każdego roku. Nazywana jest często cichym zabójcą, ponieważ przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, co sprawia, że osoba chora nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu.

Zakrzepy tworzą się najczęściej w żyłach kończyn dolnych i same w sobie nie są niebezpieczne. Jednak jeśli oderwą się i zaczną przemieszczać się w stronę tętnicy płucnej, konsekwencje mogą być bardzo poważne. Może dojść wówczas do zatoru płucnego, a nawet śmierci.

Zobacz film: "Napoje gazowane gorsze niż słodycze"
Cukier sprzyja powstawaniu zakrzepicy
Cukier sprzyja powstawaniu zakrzepicy (Pixabay)

Ryzyko rozwoju tej groźnej choroby jest szczególnie wysokie u osób, które nie dbają o zdrową dietę, unikają aktywności fizycznej, nadużywają alkoholu i palą papierosy. Jednak już sama zmiana nawyków żywieniowych może przynieść wiele korzyści.

Warto zacząć od wykluczenia jednego, ale niezwykle szkodliwego składnika - cukru. Jego nadmiar odpowiada za szereg poważnych dolegliwości. Cukier szkodzi sercu, nerkom, wątrobie, a także sprzyja powstawaniu nowotworów. Może się przyczynić także do rozwoju zakrzepicy.

2. Słodka trucizna

Eliminacja cukru nie oznacza tylko rezygnacji ze słodzenia herbaty, ale musi obejmować także wykluczenie z diety wysokoprzetworzonej żywności, w tym słodyczy i gazowanych napojów.

Rory Batt, ekspert ds. żywienia, mówi wprost, że cukier to trucizna. Aby skutecznie pozbyć się tego składnika z diety, trzeba uważnie czytać etykiety produktów, które kupujemy i zrezygnować z tych, które zawierają duże ilości sacharozy. Ostrzega także przed produktami light, które mogą skrywać w sobie cukier lub sztuczne słodziki.

Co zatem warto włączyć do codziennej diety? Na pewno ziarna zbóż, owoce i warzywa, które są bogate w błonnik oraz tłuste ryby. Uzupełnieniem zdrowego odżywiania powinna być aktywność fizyczna, rezygnacja z używek i regularne badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze