Wystarczą trzy dziennie. Ryzyko udarów i zakrzepicy spadnie
Herbatę można znaleźć praktycznie w każdym domu. Okazuje się, że popijanie jej może pomóc zapobiegać stanom zagrażającym życiu. Badania naukowców ujawniły, że herbata jest zdrowa dla serca, rozluźnia naczynia krwionośne i zapobiega sklejaniu się płytek krwi.
1. Korzyści z picia herbaty
Naukowcy odkryli kolejne korzyści płynące z picia herbaty. Wykazano, że znajdujący się w niej związek, znany jako cystatyna, ma właściwości przeciwzakrzepowe. Pomaga rozrzedzać krew i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Herbata jest dobrze znana ze swoich właściwości zdrowotnych dla serca, w tym obniżania ciśnienia krwi i działania przeciwutleniającego. Te korzyści można przypisać polifenolom występującym w herbacie, takim jak flawonoidy.
2. Chroni mózg i serce
Miłośnicy herbaty z pewnością będą zachwyceni najnowszymi wynikami badań. Naturalny związek w herbacie pomaga chronić serce i mózg poprzez zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia zakrzepów.
Być może jest to wystarczający argument, by częściej sięgać po gorący napar i przekonać osoby, które zwykle stronią od tego typu napojów. Regularne popijanie herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów.
3. Optymalna ilość
Okazuje się, że najoptymalniejsze jest spożywanie trzech filiżanek herbaty dziennie. Taka ilość spożywanego napoju wiąże się z 24-procentowym zmniejszeniem ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia.
W przeglądzie podkreślono, że picie herbaty wiąże się z poprawą funkcji naczyń i śródbłonka, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto napój powiązano z poprawą uwagi i refleksu psychomotorycznego.
4. Na tym nie koniec zalet
Na tym zalety się nie kończą. Picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji ze względu na relaksujące działanie L-teaniny i poprawę krążenia krwi w mózgu. Do tego napój pomaga na stany zapalne.
Całkiem prosty sposób, by poprawić ogólny stan naszego zdrowia. Nie ma również znaczenia, czy wolisz czarną herbatę, czy zieloną – pochodzą z tej samej rośliny, co oznacza, że obydwie zawierają wysoki poziom polifenoli.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl