Choruje 10 mln Polaków. Ten składnik pomoże zbić wysokie ciśnienie
Z danych NFZ wynika, że niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Nieleczone wykańcza cały organizm oraz prowadzi do udaru, choroby niedokrwiennej serca czy niewydolności serca i nerek. Tymczasem metaanaliza ponad 70 badań wykazała, że osobom z nadciśnieniem może pomóc jeden składnik diety. - Według naszych badań przeciętny dorosły może obniżyć ciśnienie krwi po spożyciu około trzech gramów dziennie kwasów tłuszczowych omega-3 - mówi autor badania.
1. Nadciśnienie a kwasy omega-3
Naukowcy przyjrzeli się 71 badaniom klinicznym na temat kwasów tłuszczowych omega-3 i ich związkom z nadciśnieniem tętniczym i hipercholesterolemią. Przegląd analiz opublikowali w czasopiśmie naukowym "Journal of the American Heart Association".
Uczestnicy badania byli w wieku od 22 do 86 lat i suplementowali kwasy omega-3 przez co najmniej dziesięć tygodni. Jeden z autorów badania, dr Xinzhi Li, zaobserwował, że to wystarczyło, by obniżyć ciśnienie krwi.
- Według naszych badań przeciętny dorosły może obniżyć ciśnienie krwi po spożyciu około trzech gramów dziennie kwasów tłuszczowych omega-3 – tłumaczył.
Taka suplementacja u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi wystarczyła, by obniżyć zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe średnio o dwa mm Hg. Z kolei osoby z nadciśnieniem, dzięki stosowaniu kwasów omega-3, mogły liczyć na obniżenie wartości ciśnienia nawet o 4,5 mm Hg.
Badacze podkreślają, że konieczne są dalsze analizy, które mogłyby potwierdzić ten pozytywny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na układ krążenia.
Faktem jednak pozostaje, że badania na przestrzeni dekad wykazały, jak bardzo ważne dla naszego organizmu są kwasy omega-3. Gdzie ich szukać?
2. Kwasy omega-3 źródło i działanie
Do kwasów tłuszczowych nienasyconych (NNKT) omega-3 zaliczamy kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Wpływają one pozytywnie na układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy. Szczególne znaczenie przypisuje się zwłaszcza właściwościom kardioprotekcyjnym kwasów omega-3.
- Kwasy omega-3 są rekomendowane w prewencji chorób Alzheimera i Parkinsona, mają działanie ochronne na neurony i zapobiegają rozwojom chorób mózgu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska i dodaje: - Ich rolą jest też obniżanie poziomu cholesterolu, zapobieganie chorobom układu krążenia, obniżanie poziomu cukru we krwi i zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę, a wreszcie zmniejszanie ryzyka powstawania komórek nowotworowych. Poza tym kwasy omega-3 niwelują stany zapalne.
Ich źródłem są tłuste ryby morskie (łosoś, halibut, makrela), ale przede wszystkim oleje roślinne.
- Badania potwierdzają, że oliwa Północy, czyli olej rzepakowy, ma znacznie lepszy skład niż oliwa z oliwek – mówi ekspertka i dodaje, że równie cenny pod tym względem jest olej lniany.
- Zaleca się także jedzenie pestek dyni, słonecznika, czyli dodatkowych źródeł omega-3, żeby "podrasować" sobie ten poziom omega-3 w organizmie - poleca ekspertka.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl