Wystarczy 50 ml dziennie. Czereśniówka - nalewka z czereśni pomaga na ból stawów, reumatyzm, wysoki cholesterol i nadciśnienie
Wprawdzie sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, ale warto na niego czekać. Te letnie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Żeby skorzystać z niezwykłych właściwości czereśni, można przygotować z nich leczniczą nalewkę. Koniecznie wypróbuj przepis na czereśniówkę.
1. Właściwości nalewki z czereśni
W czereśniach znajdziemy takie cenne elementy jak witamina A, C, E, witaminy z grupy B, potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, karoten, kwercetyna i cyjanidyna.
Nalewka z tych pysznych owoców wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie czereśniówki jest zalecane osobom, które cierpią z powodu reumatyzmu, alergii, niestrawności, umiarkowanego nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej.
Domowa mikstura podnosi odporność na infekcje, usprawnia pracę układu krążenia i pomaga na bóle brzucha, nudności, zgagę i wzdęcia. Ponadto pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Przeciwutleniacze obecne w tej domowej miksturze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia.
2. Jak zrobić czereśniówkę?
Składniki:
- 1 kg czereśni.
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 500 ml wódki,
- 1/2 kg cukru.
Na początek dokładnie myjemy owoce. Należy pozbyć się ogonków, ale zostawić pestki. Czereśnie umieszczamy w trzylistrowym słoiku i zalewamy alkoholem. Pojemnik szczelnie zakręcamy i odstawiamy przynajmniej na pięć tygodni w umiarkowanie nasłonecznione miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.
Co trzy-cztery dni trzeba potrząsnąć słoikiem. Po pięciu tygodniach przecedzamy miksturę i wlewamy do osobnego słoika. Czereśnie delikatnie rozgniatamy, zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Słoik z owocami odstawiamy na trzy tygodnie w średnio nasłonecznione miejsce i mieszamy raz dziennie.
Kiedy cukier się rozpuści, mieszaninę filtrujemy za pomocą gazy. Czereśnie wyrzucamy, a syrop mieszamy z wcześniej przygotowanym alkoholem. Powstałą miksturę dokładnie filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące. Po upływie tego czasu czereśniówka będzie nadawała się do picia. Zalecana maksymalna dzienna dawka to 45-50 ml.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl