Trwa ładowanie...

Wystarczy 50 ml dziennie. Czereśniówka - nalewka z czereśni pomaga na ból stawów, reumatyzm, wysoki cholesterol i nadciśnienie

Avatar placeholder
30.06.2022 00:41
Jak przygotować nalewkę z czereśni?
Jak przygotować nalewkę z czereśni? (Getty Images)

Wprawdzie sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, ale warto na niego czekać. Te letnie owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Żeby skorzystać z niezwykłych właściwości czereśni, można przygotować z nich leczniczą nalewkę. Koniecznie wypróbuj przepis na czereśniówkę.

spis treści

1. Właściwości nalewki z czereśni

W czereśniach znajdziemy takie cenne elementy jak witamina A, C, E, witaminy z grupy B, potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, karoten, kwercetyna i cyjanidyna.

Nalewka z tych pysznych owoców wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie czereśniówki jest zalecane osobom, które cierpią z powodu reumatyzmu, alergii, niestrawności, umiarkowanego nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej.

Domowa mikstura podnosi odporność na infekcje, usprawnia pracę układu krążenia i pomaga na bóle brzucha, nudności, zgagę i wzdęcia. Ponadto pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Przeciwutleniacze obecne w tej domowej miksturze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Jak zrobić czereśniówkę?

Składniki:

  • 1 kg czereśni.
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 ml wódki,
  • 1/2 kg cukru.

Na początek dokładnie myjemy owoce. Należy pozbyć się ogonków, ale zostawić pestki. Czereśnie umieszczamy w trzylistrowym słoiku i zalewamy alkoholem. Pojemnik szczelnie zakręcamy i odstawiamy przynajmniej na pięć tygodni w umiarkowanie nasłonecznione miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.

Co trzy-cztery dni trzeba potrząsnąć słoikiem. Po pięciu tygodniach przecedzamy miksturę i wlewamy do osobnego słoika. Czereśnie delikatnie rozgniatamy, zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Słoik z owocami odstawiamy na trzy tygodnie w średnio nasłonecznione miejsce i mieszamy raz dziennie.

Kiedy cukier się rozpuści, mieszaninę filtrujemy za pomocą gazy. Czereśnie wyrzucamy, a syrop mieszamy z wcześniej przygotowanym alkoholem. Powstałą miksturę dokładnie filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące. Po upływie tego czasu czereśniówka będzie nadawała się do picia. Zalecana maksymalna dzienna dawka to 45-50 ml.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze