Wystarczy jeden dziennie. Obniża ryzyko udaru, zawału, raka wątroby i okreznicy

Za włączenie czosnku do codziennej diety wdzięczne będą nie tylko kubki smakowe. Ma wiele zdrowotnych właściwości, które nie kończą się na walce z przeziębieniem i wzmacnianiu odporności. Warto go jeść także z innych powodów, między innymi w trosce o serce i stawy. Co jeszcze potrafi to niepozorne warzywo?

Czosnek ma wiele zdrowotnych właściwościCzosnek ma wiele zdrowotnych właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Czosnek na serce i stawy

Czosnek nazywany "naturalnym antybiotykiem", ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości, pomaga nie tylko w walce z przeziebieniem. Ma też dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Jego regularne spożywanie w rozsądnych ilościach (ok. 1-2 ząbki) pomoże obniżyć cholesterol oraz ciśnienie krwi, a to jest kluczowe w zapobieganiu zawałom i udarom.

Wzmacnia też naczynia krwionośne i poprawia ich elastyczność, dzięki czemu usprawnia przepływ krwi.

Czosnek chroni przed nowotworami

Czosnek chroni przed groźnymi chorobami
Czosnek chroni przed groźnymi chorobami © Getty Images

Czosnek zadba także o zdrowie stawów. Chroni chrząstkę stawową przed zniszczeniem i zapobiega zmianom zwyrodnieniowym. Zapobiega też odkładaniu się soli w organizmie, co może prowadzić do bólu stawów.

Czosnkowa ochrona przed rakiem

Czosnek to także sprzymierzeniec w walce z chorobami nowotworowymi. Najważniejsze związki odpowiedzialne za jego antykancerogenne właściwości to: siarczek diallilu, disiarczek diallilu i S-allilocysteina. Dieta bogata w czosnek zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka żołądka, wątroby czy okrężnicy.

Ragularne jedzenie czosnku pomaga też obniżyć poziom cukru i spowalnia rozkład insuliny. Jest on więc wskazany dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Chroni też przed jej powikłaniami m.in. kardiomiopatią i miażdżycą.

Czosnek - o tym pamiętaj przy jedzeniu

Biorąc pod uwagę zdrowotne korzyści płynące z jedzenia czosnku, warto go spożywać jak najczęściej. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

Unikajmy jedzenia czosnku na czczo i w większych ilościach (optymalnie to 2-3 ząbki dziennie), bo może podrażniać błonę śluzową żołądka, prowadzić do zgagi, a nawet - w cięższych przypadkach - rozwoju wrzodów.

Lepiej nie jeść go również na noc, zwłaszcza tuż przed snem, bo ma silne działanie moczopędne, a także może powodować problemy z zaśnięciem.

Jedzenia surowego czosnku powinny unikać osoby, które mają problemy m.in. z żołądkiem, wątrobą, nadczynnością tarczycy lub kiedyś się z nimi zmagały.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka