Trwa ładowanie...

Wystarczy kilka godzin. Bardzo szybko pojawia się atak dny moczanowej

Avatar placeholder
16.04.2023 15:42
Leczenie dny moczanowej jest oparta na diecie ograniczającej produkcję kwasu moczowego
Leczenie dny moczanowej jest oparta na diecie ograniczającej produkcję kwasu moczowego (Getty Images)

Dna moczanowa nazywana także podagrą lub skazą moczanową to bolesne zapalenie stawów o bardzo gwałtownym przebiegu. Jedną z jej głównych przyczyn jest zła dieta - oparta na przetworzonej żywności i dużych ilościach mięsa.

spis treści

1. Czynnikiem zapalnym jest dieta

Zapalenie stawów jest związane z wystąpieniem stanu zapalnego w jednym lub w kilku stawach. Istnieje ponad sto różnych rodzajów tego schorzenia, jednak w większości przypadków pojawiają się dwa charakterystyczne objawy świadczące o rozwoju choroby: ból i obrzęk stawu.

Niektóre rodzaje zapalenia stawów, jak dna moczanowa - mogą być wywoływane przez odkładanie kryształów moczanu sodu w tkankach, a przede wszystkim w stawach. Badania wskazują, że predyspozycje do rozwoju choroby są dziedziczone genetycznie. U osób obciążonych pewnymi mutacjami, nieodpowiednia dieta doprowadza do rozwoju artretyzmu.

Zobacz film: "Napój na kości i stawy"
Przy dnie moczanowej konieczne jest ograniczenie spożycia mięsa z indyka
Przy dnie moczanowej konieczne jest ograniczenie spożycia mięsa z indyka (Getty Images)

Czynniki wyzwalające chorobę, to przede wszystkim dieta bogata w puryny i alkohol. U części pacjentów do rozwoju choroby dochodzi również w wyniku przewlekłej choroby nerek lub przez stosowanie niektórych leków.

2. Jakie mięso można jeść przy dnie moczanowej?

W przypadku chorób zapalnych stawów konieczne jest zastosowanie określonych leków, ale ważną rolę w terapii odgrywa również odpowiednia dieta. Leczenie dny moczanowej jest oparte na diecie ograniczającej produkcję kwasu moczowego.

Zaostrzenie choroby może wywołać spożycie obfitego posiłku - zawierającego pokarmy o wysokiej zawartości puryn. Do tej pory większość badań wskazywała, że w przypadku artretyzmu konieczne jest wyeliminowanie z diety m.in. alkoholu, wołowiny, wieprzowiny, koniny, gęsiny, cielęciny, jagnięciny, wywarów z mięsa, ryb i kości, rosołów, podrobów, tłustych wędlin, produktów na bazie drożdży, sosu sojowego i fruktozy.

Za zdrowszą i dopuszczalną alternatywę było uznawane mięso z indyka - bogate w białko i witaminy z grupy B. Okazuje się jednak, że również ten rodzaj mięsa zawiera puryny.

- W eksperymencie, który miał sprawdzić, jak osoby z dną moczanową reagują na poszczególne produkty, wykazano, że po spożyciu obfitego mięsnego posiłku ataki dny moczanowej występowały po kilku godzinach u sześciu z siedmiu pacjentów. To sugeruje, że duży obiad z indyka może wywołać zaostrzenie u kogoś z dną moczanową w ciągu kilku godzin - wyjaśnia dr Justine Butler, szef działu badań Fundacji Viva!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze