Wystarczy kilka godzin. Bardzo szybko pojawia się atak dny moczanowej
Dna moczanowa nazywana także podagrą lub skazą moczanową to bolesne zapalenie stawów o bardzo gwałtownym przebiegu. Jedną z jej głównych przyczyn jest zła dieta - oparta na przetworzonej żywności i dużych ilościach mięsa.
1. Czynnikiem zapalnym jest dieta
Zapalenie stawów jest związane z wystąpieniem stanu zapalnego w jednym lub w kilku stawach. Istnieje ponad sto różnych rodzajów tego schorzenia, jednak w większości przypadków pojawiają się dwa charakterystyczne objawy świadczące o rozwoju choroby: ból i obrzęk stawu.
Niektóre rodzaje zapalenia stawów, jak dna moczanowa - mogą być wywoływane przez odkładanie kryształów moczanu sodu w tkankach, a przede wszystkim w stawach. Badania wskazują, że predyspozycje do rozwoju choroby są dziedziczone genetycznie. U osób obciążonych pewnymi mutacjami, nieodpowiednia dieta doprowadza do rozwoju artretyzmu.
Czynniki wyzwalające chorobę, to przede wszystkim dieta bogata w puryny i alkohol. U części pacjentów do rozwoju choroby dochodzi również w wyniku przewlekłej choroby nerek lub przez stosowanie niektórych leków.
2. Jakie mięso można jeść przy dnie moczanowej?
W przypadku chorób zapalnych stawów konieczne jest zastosowanie określonych leków, ale ważną rolę w terapii odgrywa również odpowiednia dieta. Leczenie dny moczanowej jest oparte na diecie ograniczającej produkcję kwasu moczowego.
Zaostrzenie choroby może wywołać spożycie obfitego posiłku - zawierającego pokarmy o wysokiej zawartości puryn. Do tej pory większość badań wskazywała, że w przypadku artretyzmu konieczne jest wyeliminowanie z diety m.in. alkoholu, wołowiny, wieprzowiny, koniny, gęsiny, cielęciny, jagnięciny, wywarów z mięsa, ryb i kości, rosołów, podrobów, tłustych wędlin, produktów na bazie drożdży, sosu sojowego i fruktozy.
Za zdrowszą i dopuszczalną alternatywę było uznawane mięso z indyka - bogate w białko i witaminy z grupy B. Okazuje się jednak, że również ten rodzaj mięsa zawiera puryny.
- W eksperymencie, który miał sprawdzić, jak osoby z dną moczanową reagują na poszczególne produkty, wykazano, że po spożyciu obfitego mięsnego posiłku ataki dny moczanowej występowały po kilku godzinach u sześciu z siedmiu pacjentów. To sugeruje, że duży obiad z indyka może wywołać zaostrzenie u kogoś z dną moczanową w ciągu kilku godzin - wyjaśnia dr Justine Butler, szef działu badań Fundacji Viva!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl