Ból stawów w chorobach zapalnych. Jak się go pozbyć?

Bolesne, utrudniające życie, czasami są wyrokiem na całe życie. To choroby zapalne stawów. Zdaniem dietetyków jest sposób, by zapanować nad dolegliwościami – to właściwa dieta.

Ból stawów w chorobach zapalnych? By się z nim rozprawić, wystarczą małe zmiany w diecieBól stawów w chorobach zapalnych? By się z nim rozprawić, wystarczą małe zmiany w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Choroby stawów a dieta

Wśród najczęstszych chorób dotykających stawy znajduje się reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – choroba o podłożu autoimmunologicznym, oraz choroba zwyrodnieniowa stawów, która prowadzi do degeneracji chrząstki.

W leczeniu obu nieodzowne są leki i stała kontrola lekarza, ale istnieją sposoby, by wspomóc leczenie i ograniczyć dolegliwości bólowe. Wystarczy stosowanie się do kilku prostych zasad związanych z żywieniem.

Jedz oliwę z oliwek

Zastąp masło i inne źródła tłuszczów, w tym olej rzepakowy czy słonecznikowy, oliwą z oliwek. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie oliwy prowadzi do zmniejszenia obrzęków i łagodzi ból w chorobach zapalnych stawów.

Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

Oliwa z oliwek to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo ma składniki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym.

Jednym z nich jest związek o nazwie oleokantal. Badania prowadzone nad nim wykazały, że dosłownie uśmierca komórki rakowe. Jednak dla pacjentów ze schorzeniami dotykającymi stawów najważniejszy jest potencjał przeciwzapalny olekantalu.

Ogranicz produkty o działaniu prozapalnym

Dieta przeciwzapalna polega na wyeliminowaniu tych składników naszej diety, które mogą nasilać stan zapalny odpowiedzialny za bóle stawów.

Chorzy powinni wiedzieć, że są to trzy grupy produktów:

  • rafinowane węglowodany oraz cukier w produktach przetworzonych,
  • konserwanty w żywności,
  • gluten.

Białe pieczywo, makarony, żywność wysokoprzetworzona, słodycze i słodzone napoje – to produkty, które chorzy powinni wyeliminować ze swojego jadłospisu na dobre.

Jedz ryby częściej

O ile czerwone mięso i przetworzone wyroby mięsne mają działanie prozapalne, o tyle spożywanie ryb jest wskazane w chorobach zapalnych stawów. Bogate są one bowiem w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3.

Badania dowodzą, że przyswajanie ich wraz z dietą oraz suplementacja kwasów omega-3 wpływa pozytywnie na zatrzymanie chorób o podłożu zapalnym.

Które z ryb będą najlepszym wyborem? Tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, makrela czy tuńczyk.

Orzechy, nasiona i pestki

To kolejne źródło kwasów omega-3, ale nie tylko. W nich znajdują się także przeciwutleniacze, takie jak witamina E, a także rzadko spotykany, więc wyjątkowo cenny selen.

Nasiona chia są dobrym źródłem białka i tłuszczów
Nasiona chia są dobrym źródłem białka i tłuszczów © Getty Images

To jednak nie wszystko – ponieważ choroby stawów wymagają ograniczenia czerwonego mięsa w diecie, orzechy, nasiona i pestki będą świetnym źródłem białka i tłuszczów.

Orzechy włoskie i brazylijskie, siemię lniane i chia, a także pestki dyni i nasiona słonecznika warto na stałe włączyć do swojego menu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka