Trwa ładowanie...

Wzmacniają kruche naczynia krwionośne. Chronią przed zawałem i niepotrzebnie lądują w koszu

Avatar placeholder
14.07.2024 13:25
Nie wyrzucaj. W nich kryje się źródło zdrowia i wiecznej młodości
Nie wyrzucaj. W nich kryje się źródło zdrowia i wiecznej młodości (Getty Images)

Choć często z niesmakiem połykamy pestki owoców lub po prostu wyrzucamy je do śmieci, to w rzeczywistości są prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia. Niektóre z nich zawierają prozdrowotne polifenole, które mogą chronić przed rozwojem raka.

spis treści

1. Chronią przed rakiem prostaty i zawałem serca

Szczególnie dużo bioaktywnych związków odnajdziemy w pestkach winogron oraz w owocach granatu. Pestki winogron zawierają mnóstwo antyoksydantów, flawonoidów oraz aktywnego związku B2G2. To właśnie ten ostatni składnik skutecznie walczy z nowotworem prostaty, co potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców z University of Colorado Cancer Center.

Winogrona, a zwłaszcza ich pestki, są polecane nie tylko dla osób walczących z nowotworem. Są również pomocne dla osób zmagających się z żylakami, skurczami i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia. Pestki winogron powinny być również spożywane przez osoby, które są w grupie podwyższonego ryzyka zawału. Działają one bowiem wzmacniająco na kruche naczynia krwionośne.

Ciekawe wyniki badań na temat pestek winogron opublikowano również w "Pharmacognosy Magazine". Okazuje się, że ekstrakt z pestek ma pozytywny wpływ na walkę z cukrzycą typu 2.

Zobacz film: "Niezwykłe nasiona mogą zapobiegać nowotworom"
Pestki wielu owoców są źródłem amigdaliny
Pestki wielu owoców są źródłem amigdaliny (Pixabay)

2. Są źródłem amigdaliny

Nasiona i pestki owoców mają również zdolność wzmacniania naszej odporności. Dzięki temu są w stanie skutecznie walczyć z namnażaniem się komórek nowotworowych. Najsilniejsze działanie wykazują pestki jabłka, dlatego są one często stosowane jako wsparcie w chemioterapii. W składzie pestek jabłek znajdziemy fitochemikalia – aktywne składniki, które zmniejszają stres oksydacyjny. Niektóre z nich są także przeciwutleniaczami, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników.

W pestkach jabłek, ale także moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszek oraz śliwek znajduje się także amigdalina, znana również jako witamina B17. W medycynie naturalnej jest ona uważana za silne narzędzie w walce z nowotworami, które może wspomóc profilaktykę raka płuc, jelita grubego, prostaty, trzustki, żołądka oraz piersi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze