Z tego mięsa zrezygnuj. Ciśnienie od razu zacznie spadać

Nadmiar czerwonego mięsa w diecie jest zabójczy dla zdrowia. Wyjątkowo szkodliwe jest przetworzone i wędzone, które może podnosić ciśnienie krwi. Stoi za tym jeden składnik. Dlaczego powinno się je ograniczać?

Przetworzone mięso sprzyja nadciśnieniuPrzetworzone mięso sprzyja nadciśnieniu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Słona dieta sprzyja nadciśnieniu

Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że już niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. To wiodąca przyczyna przedwczesnych zgonów na świecie. Prowadzi do zawałów, udarów i chorób nerek.

Dr n.med. Krzysztof Ozierański, kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwrócił uwagę, że najczęstsze błędy, które prowadzą do tej groźnej dolegliwości, są związane z niezdrowym stylem życia.

- W teorii jest to łatwe do zmiany, ale wymaga od pacjenta wytrwałości i konsekwencji, co niestety nie jest powszechne. Podstawowy błąd, który sprzyja nadciśnieniu tętniczemu, to niezdrowa dieta z bardzo wysoką zawartością soli - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog.

Przetworzone mięso zawiera dużo soli
Przetworzone mięso zawiera dużo soli © Getty Images

- Niestety Polacy uwielbiają dosalać, mimo że podstawowe produkty spożywcze zawierają już sól. Tymczasem nadmiar sodu skutkuje zatrzymywaniem wody w organizmie i wzrostem ciśnienia tętniczego - dodał.

Kardiolog podkreślił, że zmiana stylu życia jest podstawą terapii u każdego pacjenta, niezależnie od terapii lekami. Wymaga jednak wytrwałości i konsekwencji, co niestety nie jest powszechne.

To mięso jest szczególnie szkodliwe

Z soli nie da się całkiem zrezygnować, bo zawiera ją większość spożywczych produktów. Ze względów zdrowotnych, warto ją jednak ograniczać. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienna dawka soli nie powinna przekroczyć pięć gramów czyli mniej więcej jednej łyżeczki.

Warto mieć świadomość, które produkty zawierają jej najwięcej i od nich zacząć zmiany w diecie. Według Heart Research Institute UK, spore dawki soli zawierają niektóre mięsa, szczególnie te przetworzone, w tym produkty wędzone.

Warto więc maksymalnie ograniczać takie produkty jak: kiełbasa, bekon, salami, pasztet czy konserwy mięsne.

"Dokonywanie prostych zmian w diecie w celu zmniejszenia ilości spożywanego sodu to szybki sposób na obniżenie ciśnienia krwi - przekonują eksperci z Heart Research Institute UK.

Mniej soli

By zmniejszyć ilość soli w diecie, warto zastępować ją popularnymi przyprawami. Zamiast dosalać, można z powodzeniem sięgnąć między innymi po chili, imbir, czosnek czy kolendrę.

Dobrym sposobem jest też płukanie konserw, by pozbyć się jak największej ilości płynu z solą.

Ponadto warto czytać etykiety i wybierać te produkty, które mają niską zawartość sodu. Oczywistym jest też unikanie niezdrowych słonych przekąsek jak chipsy czy krakersy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka