2 z 8Mądry Polak PRZED szkodą
W trakcie ciekawej rozmowy nawet nie zauważamy, jak z talerza znikają kolejne porcje ulubionego dania. Gdy pofolgujemy sobie przy stole, zaczynamy czuć się ociężale i sennie, często dokucza nam też ból głowy, zgaga, wzdęcia i bolesność brzucha.
- Dzieje się tak, ponieważ układ pokarmowy nie do końca jest w stanie poradzić sobie z dużą ilością pożywienia. Przy odrobinie rozwagi możemy tego jednak uniknąć – mówi Edyta Sołek, dietetyk ze szpitala Żagiel Med w Lublinie. Święta to oczywiście nie tylko jedzenie, ale nie łudźmy się – to czas, w którym przyrządzamy i kosztujemy z rodziną wyjątkowych dań, które trafiają na stół tylko raz w roku. Dlatego warto przygotować się do tego wcześniej. Kilka dni przed zacznijmy łykać probiotyki, które ułatwią trawienie, zwiększmy też spożycie płynów – radzi dietetyk.
Przeczytaj także: Sery, które zawierają najwięcej tłuszczów nasyconych