Zabijają "komórki zombie". Jedz dla mózgu, serca i jelit
Chronią serce i wspomagają jelita. Truskawki są nie tylko smaczne, ale też niezwykle cenne dla zdrowia. Okazuje się, że mogą też zatrzymać czas. Jak to możliwe?
1. Pełne witamin i minerałów
Sezon na truskawki w pełni, więc to świetna okazja, by jeść ich jak najwięcej. Chodzi oczywiście o ich wyjątkowy smak, ale nie tylko. Niezwykła jest też ich zdrowotna moc.
Truskawki to witaminowa bomba. W 100 g jest aż 60 mg witaminy C. Są też źródłem witamin z grupy B oraz A i E. Znajdziemy tam również magnez, wapń, fosfor i błonnik.
Co konkretnie potrafią truskawki? Warto po nie sięgać, jeśli chcemy mieć zdrowe serce. Zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
Ponadto wspomagają jelita i nerki, a ze względu na niski indeks glikemiczny mogą po nie sięgać również diabetycy.
Ze względu na zawartość witaminy C i hesperydyny, truskawki kochają również żyły.
2. Truskawki "zatrzymują czas"
Truskawki to także źródło fisetyny, niezwykle cennego przeciwutleniacza, który może hamować namnażanie się komórek nowotworowych.
Fisetyna zabija też tzw. komórki zombie, które odpowiadają za osłabienie układu immunologicznego i za przyspieszenie procesów starzenia się.
Prof. Paul Robbins z University of Minnesota, chce opracować preparat na bazie fisetyny, który miałby usuwać te komórki z organizmu.
Badania na myszach pokazują, że regularne spożywanie fisetyny może wydłużyć życie nawet o 10 proc..
Do czasu, aż środek przejdzie badania pod kątem skuteczności i bezpieczeństwa, prof. Robbins poleca dostarczanie fisetyny w diecie. Poza truskawkami jej źródłem są m.in. jabłka, winogrona i cebula.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl