Zadbaj o trzustkę. Unikaj tych produktów (WIDEO)
Trzustka to niewielki narząd, który pełni ważną rolę w naszym organizmie. Produkuje sok trzustkowy, który bierze udział w procesie trawienia.
Wydziela też insulinę i glukagon - hormony odpowiedzialne za prawidłowy poziom cukru we krwi.
Alkohol nie sprzyja naszemu zdrowiu i powinno się go ograniczać. Szacuje się, że alkohol wywołuje ponad połowę przewlekłych przypadków zapalenia trzustki. Jego nadmiar powoduje niszczenie struktur odpowiadających za trawienie i wydzielanie insuliny.
Z kolei badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Południowej Danii w Kopenhadze wykazało, że palenie papierosów przyczynia się do zwiększonego ryzyka wystąpienia ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki. W badaniu wzięło udział ponad 17 tysięcy osób na przestrzeni 20 lat.
46 procent zdiagnozowanych podczas badania przypadków zapalenia trzustki dotyczyło palaczy i byłych palaczy. Tłuste mięsa takie jak wieprzowina, wołowina, baranina oraz nabiał nie wpływają najlepiej na pracę trzustki. Niewskazane są też produkty smażone na głębokim tłuszczu i tłuste sosy.
Osoby, które mają problemy z trzustką powinny przestrzegać niskotłuszczowej diety. Warzywa i owoce są ważnym składnikiem naszej diety. Osoby, które mają problemy z trzustką nie powinny jednak sięgać po surowe produkty.
Warzywa najlepiej gotować na parze, a owoce spożywać w postaci kompotów lub przecierów. Ograniczenie szkodliwych dla trzustki produktów sprawi, że będzie ona prawidłowo funkcjonowała.
Obejrzyj wideo i dowiedz się, jakie produkty wpływają niekorzystnie na pracę trzustki. Jeśli chcesz, żeby twoja trzustka prawidłowo pracowała, unikaj ich jak ognia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl