Trwa ładowanie...

Zakazane połączenie. Potęguje procesy gnilne w jelitach

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.06.2023 13:30
Ziemniaki to niezwykle popularny produkt żywnościowy, z którego można przyrządzić knedle, kluski śląskie czy frytki
Ziemniaki to niezwykle popularny produkt żywnościowy, z którego można przyrządzić knedle, kluski śląskie czy frytki (Getty Images)

Ziemniaki cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Warzywa te chętnie dodajemy do dań obiadowych i podajemy z mięsem. Okazuje się jednak, że niektórych produktów żywnościowych lepiej nie łączyć z ziemniakami.

spis treści

1. Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki stanowią nieodłączny składnik wielu potraw obiadowych. Można z nich przyrządzić placki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, frytki czy knedle. Niewiele osób ma świadomość, że ziemniaki poza węglowodanami zawierają szereg cennych składników mineralnych oraz witamin.

W 100 gramach ziemniaka występuje mniej więcej 50-90 kcal (zawartość kalorii może się różnić w zależności od odmiany ziemniaka). W warzywie tym znajdziemy prozdrowotne związku fenolowe, polifenole oraz karotenoidy. Składniki zawarte w bulwach ziemniaka to przede wszystkim skrobia oporna będąca wielocukrem zbudowanym z dwóch cukrów prostych amylozy i amylopektyny.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przeprowadzone dotąd badania wykazały, że spożywanie warzyw zawierających skrobię oporną daje wiele korzyści zdrowotnych. Substancja ta przeciwdziała rozwojowi raka okrężnicy, sprzyja obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Specjalistom udało się również wykazać, że w przypadku osób stosujących dietę niskowęglowodanową, skrobia oporna poprawia poziom lipidów we krwi.

Poza wyżej wymienionym wielocukrem ziemniaki zawierają również następujące minerały: żelazo, cynk, miedź, sód, wapń, magnez, potas, fosfor. Dodatkowo, w ziemniakach znaleźć możemy witaminę C oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, pirydoksyna, ryboflawina.

2. Z jakimi produktami nie łączyć ziemniaków?

Dietetycy ostrzegają przed łączeniem białek z węglowodanami, czyli ziemniaków z tłustymi produktami mięsnymi, np. schabowym czy mielonym kotletem wieprzowym. Takie połączenie może doprowadzić do problemów trawiennych, zgagi, odbijania, wzdęć, uczucia ciężkości czy przelewania w brzuchu.

Kotlety mięsne i ziemniaki ulegają procesowi trawienia w innych miejscach przewodu pokarmowego, co za tym idzie, spożywanie ich razem może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Chętnie spożywane ziemniaki z kotletem to mieszanka, która spowalnia proces trawienia i wzmaga procesy gnilne oraz fermentacyjne, czego skutkiem są nieprzyjemne gazy czy zaparcia.

Kolejne połączenie, którego warto się wystrzegać to ziemniaki z masłem. Dodanie popularnego tłuszczu do ziemniaków to prawdziwa bomba kaloryczna, która sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości. Dodatkowo, spożywanie takiego połączenia powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, przez co trzustka zaczyna produkować zwiększone ilości insuliny.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze