Ten smak chipsów może zniknąć ze sklepów. Zakazują sztucznych aromatów
Unia Europejska podjęła decyzję o wycofaniu sztucznych aromatów dymu, które powiązano z rakiem. Takie dodatki trafiają m.in. do popularnych chipsów, ale też mięs, serów czy sosów.
W tym artykule:
Takich chipsów niedługo nie kupisz
Fani popularnej przekąski nie będą zachwyceni. Bekonowe chipsy mogą niebawem zniknąć ze sklepowych półek.
Chodzi o poważne ryzyko dla zdrowia, bo sztuczne aromaty dodawane do chipsów powiązano z rakiem.
Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu sztucznych aromatów dymu w ciągu najbliższych lat. W grę wchodzą nie tylko chipsy, ale też inne produkty w tym mięsa, sery czy sosy.
Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie
"Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE" - czytamy w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską.
Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.
"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie.
Genotoksyczne aromaty w żywności
Wskazano, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć.
"Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego" - zaznaczono w komunikacie.
Genotoksycznosć to "zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek". Zmiany lub mutacje informacji genetycznej w komórce mogą "zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne".
Ponadto, jak zaznacza EFSA, dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.