Zamienia kiszonki w truciznę. Powoduje paraliż mięśni i nagłe zatrzymanie krążenia

Kiszonki są powszechnie uznawane za zdrowy dodatek do diety wspierający mikrobiotę jelitową, układ odpornościowy oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednakże mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli nie są odpowiednio przygotowane lub przechowywane.

Jak przygotowywać domowe przetwory, aby były bezpieczne?Jak przygotowywać domowe przetwory, aby były bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ukryte zagrożenie

Kiszonki mogą być niezwykle korzystne dla zdrowia, ale pod pewnymi warunkami. W przeciwnym razie, mogą nam poważnie zaszkodzić.

Problemem są nie tylko ogromne ilości soli czy chemiczne dodatki, które mogą znajdować się w produktach przemysłowych. Poważnym zagrożeniem jest obecność bakterii Clostridium botulinum, która produkuje toksynę botulinową, jedną z najsilniejszych znanych trucizn o działaniu neurotoksycznym.

Bakteria Clostridium botulinum najczęściej kojarzy się z zatruciem produktami mięsnymi, ale może również występować w kiszonkach. Spożycie może prowadzić do uszkodzenia perystaltyki jelit, zakłócenia procesu oddawania moczu oraz paraliżu mięśni, w tym mięśni oddechowych.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

W rezultacie zakażenie może prowadzić do nagłego zatrzymania krążenia lub porażenia układu oddechowego, co może być śmiertelne.

Niebezpieczna pleśń

Kiszonki są również narażone na rozwój pleśni. Jeśli więc zauważymy wybrzuszone wieczko, to natychmiast powinniśmy się pozbyć przetworów.

Niektóre pleśnie mogą być nieszkodliwe, ale te, które tworzą kożuszek na ogórkach, są bardzo groźne. Mogą wniknąć głęboko w pożywienie, co oznacza, że nie ma sposobu na uratowanie spleśniałego słoika z ogórkami. Jeśli zauważymy pleśń, całą zawartość słoika należy natychmiast wyrzucić.

Mykotoksyny są to groźne substancje, które mogą występować w produktach spożywczych, będące wynikiem działania pleśni. Ze względu na ich szkodliwość, powinniśmy szczególnie uważać na żywność, która jest podatna na rozwój pleśni, jak np. produkty mleczne, świeże owoce, warzywa oraz przetwory.

Jedną z najniebezpieczniejszych mykotoksyn jest aflatoksyna, którą eksperci często wymieniają jako główne zagrożenie. Równie często występującą substancją jest patulina. Bardzo ważne jest, aby dokładnie przyglądać się produktom spożywczym przed ich spożyciem. Należy pamiętać, że nawet odkrojenie zepsutej części produktu nie gwarantuje, że pozbędziemy się mykotoksyn. Szkodliwe substancje przenikają bowiem cały produkt, mimo że są niewidoczne dla ludzkiego oka.

Mykotoksyny mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Mogą powodować alergie, problemy z układem pokarmowym i oddechowym, a także obniżać odporność organizmu. Często prowadzą do poważnych zatruć. Badania naukowe wskazują również na to, że substancje te mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych.

Jak przygotowywać domowe przetwory, aby były bezpieczne?

Odpowiednie zawekowanie i przechowywanie domowych produktów to klucz do uniknięcia problemów z pleśnią. Jeśli przetwory są odpowiednio przygotowane, nie musimy obawiać się, że po otwarciu zobaczymy pleśń. Gdy jednak okaże się, że domowy produkt jest zepsuty, oznacza to, że gdzieś popełniliśmy błąd. Przyczyną może być niewłaściwa pasteryzacja lub nieodpowiednie warunki przechowywania.

Proces pasteryzacji polega na podgrzewaniu produktu poniżej temperatury 100 stopni Celsjusza, najczęściej w zakresie 65-85 stopni Celsjusza, przez co najmniej 30 minut. Dla produktów, które mają być przechowywane przez dłuższy czas, pasteryzacja powinna być powtórzona trzykrotnie w odstępach 24-godzinnych. Po zakończeniu pasteryzacji, należy sprawdzić, czy słoiki są dobrze zakręcone, a następnie ustawić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia w zacienionym miejscu.

Gotowe przetwory powinny być przechowywane w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność może powodować psucie się zawartości słoików. Dlatego ważne jest, aby zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.

Na koniec, warto każdemu słoikowi przykleić etykietę z datą przygotowania, aby móc w pierwszej kolejności wykorzystać te produkty, które zostały przygotowane najwcześniej. To prosta, ale bardzo skuteczna metoda, która pozwoli nam uniknąć spożycia przetworów, które mogłyby zawierać szkodliwe substancje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka