Zapiekane pieczarki z serem
Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem. Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone. Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, B1 i B2.
Składniki:
- pieczarki,
- mała cebula,
- natka pietruszki,
- żółty ser,
- jajko,
- pieprz i sól,
- łyżka masła,
- trochę oleju.
Sposób przygotowania:
Pieczarki należy umyć, a następnie odciąć nóżki. Do przygotowania farszu należy pokroić w kostkę cebulkę i ogonki pieczarek, po czym dusić na maśle. Pieprz i sól dodać do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać natkę pietruszki i starty żółty ser. Następnie wbić surowe jajko i całość dokładnie wymieszać. Wcześniej przygotowane pieczarki posolić i popieprzyć (wedle uznania), po czym można przejść do faszerowania. Na blaszce piekarnika rozłożyć folię aluminiową i układać pieczarki, przy czym pod każdą pieczarkę nakropić kilka kropel oleju, aby podczas zapiekania nie przywierały do folii. Po ułożeniu wszystkich pieczarek, na ich wierzch posypać trochę startego sera w celu utworzenia chrupiącej skorupki. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Wyjmować, gdy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, a ser się rozpłynie.
Kalorie | 246,1 kcal |
---|---|
Białko | 19,0 g |
Tłuszcz | 18,3 g |
Cholesterol | 137,9 mg |
Węglowodany | 3,4 g |
Błonnik | 1,6 g |
Witamina C | 12,6 mg |
Witamina A | 293,2 µg |