Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekane pieczarki z serem

Avatar placeholder
15.03.2017 23:34
Zapiekane pieczarki z serem
Zapiekane pieczarki z serem (Zdjęcie autorstwa Catherine Bulinski / CC BY-ND 2.0)

Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem. Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone. Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, B1 i B2.

Składniki:

  • pieczarki,
  • mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • żółty ser,
  • jajko,
  • pieprz i sól,
  • łyżka masła,
  • trochę oleju.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pieczarki należy umyć, a następnie odciąć nóżki. Do przygotowania farszu należy pokroić w kostkę cebulkę i ogonki pieczarek, po czym dusić na maśle. Pieprz i sól dodać do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać natkę pietruszki i starty żółty ser. Następnie wbić surowe jajko i całość dokładnie wymieszać. Wcześniej przygotowane pieczarki posolić i popieprzyć (wedle uznania), po czym można przejść do faszerowania. Na blaszce piekarnika rozłożyć folię aluminiową i układać pieczarki, przy czym pod każdą pieczarkę nakropić kilka kropel oleju, aby podczas zapiekania nie przywierały do folii. Po ułożeniu wszystkich pieczarek, na ich wierzch posypać trochę startego sera w celu utworzenia chrupiącej skorupki. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Wyjmować, gdy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, a ser się rozpłynie.

Kalorie246,1 kcal
Białko19,0 g
Tłuszcz18,3 g
Cholesterol137,9 mg
Węglowodany3,4 g
Błonnik1,6 g
Witamina C12,6 mg
Witamina A293,2 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze