Zapiekanka po bolońsku
Klasyczny sos bolognese jest robiony na bazie pomidorów i mielonego mięsa. Miasto, które uznaje się, nie tylko ze względu na nazwę, za miejsce pochodzenia sosu, to Bolonia we Włoszech.
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki chili,
- 2 marchewki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 1/2 paczki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- 300 g makaronu penne,
- 1 szklanka parmezanu.
Przygotowanie: Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do osolonej, wrzącej wody i ugotuj na półmiękko. Tak samo ugotuj makaron, odcedź i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek i cebulę, po czym dodaj pomidory, przyprawy i marchewkę. Zostaw na ogniu na 5 minut i zdejmij. Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego 1/3 makaronu, na niego wylej 1/3 powstałego sosu bolognese i posyp 1/3 szklanki parmezanu. Przekładaj warstwy aż do końca składników. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut odkryj pokrywę.
Komentarz: Klasyczne bolognese to sos z makaronem spaghetti. Jednak można oczywiście przystosować go także i do innych przepisów. Dla wegetarian i wegan idealnym pomysłem na danie z pomidorowym sosem będzie właśnie ta zapiekanka.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 330,19 kcal |
Białka | 20,56 g |
Węglowodany | 38,37 g |
Tłuszcze | 10,43 g |
Błonnik | 1,38 g |
Smacznego!