Zapiekanka po francusku
Zapiekanka w dzisiejszych czasach stała się daniem międzynarodowym. Ale tak naprawdę, szczególnie jeśli chodzi o pewien jej rodzaj, wywodzi się ona z kuchni francuskiej. Jest zwykle przygotowywana w płytkim, żaroodpornym naczyniu i pieczona w wysokiej temperaturze w piekarniku.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią doprawione solą i pieprzem mięso wołowe. Smaż, dopóki nie nabierze brązowego koloru. Zdejmij z patelni i wyłóż mięsem natłuszczone naczynie żaroodporne. Obierz, umyj ziemniaki i pokrój w plastry. Połóż je na mięsie i lekko posól. Umyj warzywa – paprykę, pomidora i cebulę, obierz je i pokrój. Dodaj do ziemniaków i mięsa. W miseczce połącz mleko, wodę i masło, wymieszaj i polej zapiekankę. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Włóż mięsną zapiekankę i trzymaj przez 30 minut. Po tym czasie odkryj, posyp startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ser zacznie nabierać brązowego koloru.
Komentarz: Cechą charakterystyczną zapiekanki jest krucha skorupka na wierzchu, która tworzy się z masła, sera lub bułki tartej. Najpopularniejszym sosem w przypadku francuskich zapiekanek jest sos beszamelowy (z mleka, wody i masła w najprostszej postaci). Klasyczna zapiekanka zawiera mięso, ale istnieją także odpowiedniki wegetariańskie i wegańskie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.