Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka rybna

Avatar placeholder
15.03.2017 15:56
Zapiekanka rybna
Zapiekanka rybna

Potrawa o dużej zawartości pełnowartościowego białka. Ryby zawierają znikomą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo zdrowych wielonienasyconych kwasów omega-3. Dzięki temu pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Wykazano również pozytywny wpływ tłuszczów ryb morskich na prawidłową budowę i funkcjonowanie siatkówki oka.

Składniki

  • 50 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj, sola),

  • 2 jaja,

  • pomidor duży,

  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,

  • 2 średnie pory (część biała),

  • 2 łyżki mąki,

  • 3 łyżki oleju,

  • 4 łyżki startego żółtego sera,

  • śmietana 12%,

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Umyte filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i drobno zmielonym pieprzem oraz ziołami, odstawić na 15 minut. Następnie krótko usmażyć je na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej olejem. Pory oczyścić, zdjąć wierzchnią warstwę, umyć i pokroić w krążki. Wrzucić je na 8 minut do wrzącej wody, odcedzić i ułożyć je na rybie. Mąkę zmieszać z serem i śmietaną oraz jajami, doprawić solą i pieprzem. Polać tym rybę. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30 minut, wyjąć, położyć plasterki pomidora i posypać natką pietruszki. Danie zawiera mało kalorii.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie434,6
Białko36,63 g
Tłuszcze25,09 g
Cholesterol272,3 mg
Węglowodany17,91 g
Błonnik2,23 g
Witamina C41,82 mg
Witamina A414,75 µg

Komentarz

Potrawa polecana w diecie bogatobiałkowej stosowanej podczas ćwiczeń fizycznych oraz w niektórych chorobach nerek. Korzyść z tego dania odniosą także kobiety ciężarne, gdyż kwasy omega-3 wspomagają rozwój tanki mózgowej płodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze