Zapiekanka śniadaniowa
Podany pomysł na zapiekankę zawiera dwa bardzo ważne z punktu widzenia zdrowego odżywiania składniki – cebulę i jabłko. Właściwości odżywcze tej pierwszej są powszechnie znane.
Składniki:
- 350 g kiełbasy,
- 2 średnie jabłka,
- 2 duże cebule,
- 1/3 szklanki wody,
- 1/4 szklanki cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- starty ser.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Kiełbasę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez 5 minut, często mieszając, i odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć obrane i pokrojone w części jabłko. Zmniejsz ogień i duś owoc do momentu, w którym będzie półmiękki. Wtedy dodaj kiełbasę i smaż oba składniki. Podlej troszkę wodą i wymieszaj wszystko, odrywając od dna cząstki, które się przykleiły. Dodaj posiekaną cebulę i cukier, po czym znów mieszaj, dopóki nie nabierze złotego koloru i konsystencji karmelu. Całość mieszanki wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp dużą ilością startego sera. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i wsadź śniadaniową zapiekankę na 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywę, aby ser mógł się przypiec na kruchą skorupkę.
Komentarz: Cebula jest bogata w witaminy A, B i C. Jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Jak to wpływa na zdrowie? Ma ona działanie bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, wzmacnia odporność, reguluje układ krążenia, a także używana jest w leczeniu reumatyzmu. Jabłko natomiast to jeden z najzdrowszych owoców. Dzięki swoim właściwościom, witaminom i minerałom jest niezbędnym składnikiem diet odchudzających oraz wzmacniających.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 198,3 kcal |
Białka | 10,05 g |
Węglowodany | 17,24 g |
Tłuszcze | 9,78 g |
Błonnik | 1,32 g |
Pamiętaj o wartościach odżywczych dania!