Zapiekanka wiosenna
Zapiekanka wiosenna to smaczne, kolorowe danie, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne. Świetne dla osób, które pragną zachować zdrową dietę i zadbać o smukłą sylwetkę. Bogactwo warzyw zapewnia organizmowi dużą ilość bioflawonoidów i błonnika ułatwiającego przemianę materii.
Składniki
- 250 g penne,
- kilka plasterków chudej polędwicy,
- pomidor,
- kukurydza w puszce,
- żółta papryka,
- kilka pieczarek,
- 250 g chudego twarogu,
- pół szklanki bulionu,
- łyżka oliwy,
- czosnek.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente, polędwicę pokroić w paseczki, dodać czosnek, smażyć przez chwilę na oliwie. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony w plasterki pomidor, następnie pieczarki oraz kukurydzę (odsączoną wcześniej z zalewy). Po kilku chwilach dorzucić rozdrobniony ser i poczekać aż się rozpuści. Pogotować przez moment i dorzucić makaron. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Danie zawiera mało tłuszczu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 597,4 |
Białko | 37,3 g |
Tłuszcz | 9,8 g |
Cholesterol | 51,4 mg |
Węglowodany | 94,1 g |
Błonnik | 5,4 g |
Witamina C | 16,0 mg |
Witamina A | 114,2 µg |
Komentarz
Pomidor jest niezwykle zdrowy i ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Kukurydza dostarcza białka, a papryka doskonale wzmacnia odporność organizmu i poprawia koloryt skóry. Czosnek znany jako dobry naturalny antybiotyk również pomoże w ochronie odporności. Nic, tylko jedz na zdrowie. Smacznego!