Trwa ładowanie...

Zapiekanka wiosenna

Zapiekanka wiosenna to smaczne, kolorowe danie, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne. Świetne dla osób, które pragną zachować zdrową dietę i zadbać o smukłą sylwetkę. Bogactwo warzyw zapewnia organizmowi dużą ilość bioflawonoidów i błonnika ułatwiającego przemianę materii.

Składniki

  • 250 g penne,
  • kilka plasterków chudej polędwicy,
  • pomidor,
  • kukurydza w puszce,
  • żółta papryka,
  • kilka pieczarek,
  • 250 g chudego twarogu,
  • pół szklanki bulionu,
  • łyżka oliwy,
  • czosnek.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, polędwicę pokroić w paseczki, dodać czosnek, smażyć przez chwilę na oliwie. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony w plasterki pomidor, następnie pieczarki oraz kukurydzę (odsączoną wcześniej z zalewy). Po kilku chwilach dorzucić rozdrobniony ser i poczekać aż się rozpuści. Pogotować przez moment i dorzucić makaron. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Danie zawiera mało tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie597,4
Białko37,3 g
Tłuszcz9,8 g
Cholesterol51,4 mg
Węglowodany94,1 g
Błonnik5,4 g
Witamina C16,0 mg
Witamina A114,2 µg

Komentarz

Pomidor jest niezwykle zdrowy i ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Kukurydza dostarcza białka, a papryka doskonale wzmacnia odporność organizmu i poprawia koloryt skóry. Czosnek znany jako dobry naturalny antybiotyk również pomoże w ochronie odporności. Nic, tylko jedz na zdrowie. Smacznego!

Dr n. med. Aneta Kościołek
Zapiekanka wiosenna
Zapiekanka wiosenna
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.