Trwa ładowanie...

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.

Składniki (4 porcje)

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,

  • 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),

  • 8 suszonych grzybów,

  • łyżeczka masła,

  • 4 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • por,

  • seler,

  • sok z połowy cytryny,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,
  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżeczki margaryny,

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.


Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie663,80
Białko59,09 g
Tłuszcze13,49 g
Cholesterol177,60 mg
Węglowodany89,07 g
Błonnik15,89 g
Witamina C44,23 mg
Witamina A1775,75 µg

Komentarz

W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb
Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.