Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb
Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.
Składniki (4 porcje)
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),
- 8 suszonych grzybów,
- łyżeczka masła,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- por,
- seler,
- sok z połowy cytryny,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- cukier,
- 2 łyżeczki margaryny,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 663,80 |
Białko | 59,09 g |
Tłuszcze | 13,49 g |
Cholesterol | 177,60 mg |
Węglowodany | 89,07 g |
Błonnik | 15,89 g |
Witamina C | 44,23 mg |
Witamina A | 1775,75 µg |
Komentarz
W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.