Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Składniki (4 porcje)

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,

  • 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),

  • 8 suszonych grzybów,

  • łyżeczka masła,

  • 4 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • por,

  • seler,

  • sok z połowy cytryny,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,
  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżeczki margaryny,

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.


Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 663,80
Białko 59,09 g
Tłuszcze 13,49 g
Cholesterol 177,60 mg
Węglowodany 89,07 g
Błonnik 15,89 g
Witamina C 44,23 mg
Witamina A 1775,75 µg

Komentarz

W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.