Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Avatar placeholder
16.03.2017 00:01
Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb
Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.

Składniki (4 porcje)

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,

  • 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),

  • 8 suszonych grzybów,

  • łyżeczka masła,

  • 4 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • por,

  • seler,

  • sok z połowy cytryny,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,
  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżeczki margaryny,

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie663,80
Białko59,09 g
Tłuszcze13,49 g
Cholesterol177,60 mg
Węglowodany89,07 g
Błonnik15,89 g
Witamina C44,23 mg
Witamina A1775,75 µg

Komentarz

W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze