Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb
Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Składniki (4 porcje)
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),
- 8 suszonych grzybów,
- łyżeczka masła,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- por,
- seler,
- sok z połowy cytryny,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- cukier,
- 2 łyżeczki margaryny,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 663,80 |
Białko | 59,09 g |
Tłuszcze | 13,49 g |
Cholesterol | 177,60 mg |
Węglowodany | 89,07 g |
Błonnik | 15,89 g |
Witamina C | 44,23 mg |
Witamina A | 1775,75 µg |
Komentarz
W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.
Komentarze